bartol
Nowy

|
 |
« : Maj 04, 2007, 23:08:16 » |
|
Witam, Mam pytnie odnośnie glonów. Wiem, że wątek poruszany był przynajmniej 1000 razy:) ale pytam bo problem w moim akwarium przybrał rozmiary kataklizmu i wszystko to stało się w przeciągu 2 dni !!!. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że glony rozrastają się w tempie zastraszającym, a co jeszcze dziwniejsze w takim tempie zaczęły się rozrastać dopiero po wpuszczeniu ryb (ryby są w akwarium od 4 dni). Do momentu gdy nie było ryb były to typowe glony nitkowate a po wpuszczeniu ryb są zupełnie inne tzn. porastają całe kamienie i całe dno a nie rośliny czy szyby. Dla przykładu: dzisiaj rano glony pokrywały 1/2 powierznich piachu a wieczorem już prawie całe dno !!! Glony są ciemnozielone, wyglądają jak trawnik i przy próbie zebrania tylko zchodzą razem z piachem (stworzyły coś jakby skorupę). Z kolei do kamieni przyległy tak mocno, że teraz kamienie wyglądają jak pomalowane farbą:( Dzisiaj kupiłem Sera Algovec ale na razie nie stosuję. Proszę o jak najwięcej porad co z tym faktem zrobić. Kilka info: akwarium 160l z pyszczkami; filtr wew. aquaszut 1000l/h + zew. JBL 250; parametry wody: ph-8, gh-8, nh3/nh4-0, no3-12,5, no2-0,3 Proszę o poradę pozdrawiam Bartek
|