Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « coś podgryza rośliny, proszę o radę
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: coś podgryza rośliny, proszę o radę  (Przeczytany 2196 razy)
ja!!!
Zainteresowany
**

« : Maj 24, 2007, 20:20:06 »

moje akwarium 150 litrow, 5 skalarow, 3 molinezje, 2 zbrojniki (wiem,ze malo, ale jak rybki podrosną to panuje 300l) a i jeszcze 2 ampularie

ostatnio cos podgryza rosliny, dokladnie młode pędy kabomby karolińskiej, które mam całą kępe w akwarium, fragmenty tej rosliny pływają wszędzie... zauważyłam,ze nawet skalary coś tam skubią... raczej obwiniam ampularie lub zbrojniki, co poradzic, by im sie odechciało??
bylabym wdzieczna jakby ktoś poradził mi dobry pokarm roslinny w tabletkach, bo mam spirulinę w granulkach, ale widocznie to nie wystarczy  Roll Eyes
z góry dziękuje za rady  Wink Wink
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #1 : Maj 24, 2007, 20:31:02 »

w tabletkach

A nie łatwiej sparzyc sałatke i zajżeć na akk.pl  Good ! Grin

Pozdrawiam, Magda.
ja!!!
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 24, 2007, 21:01:08 »

dzieki  Smiley Smiley
tylko co do tej salaty, to roznie z nia bywa... moj zółw sie kiedys po niej pochorowal... a my to jemy... posieje cos w doniczce, ale jak narazie interesowałby mnie jakis wlasnie gotowy pokarm.. jakos do dzialu przestal temat pasowac  Embarrassed
 Wink
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 24, 2007, 21:04:07 »

ja podaję swoim welonkom Tropical Bio-wit. No i tak jak pisała Magdallenah sparzoną sałatę też warto podać.
ja!!!
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 24, 2007, 21:15:08 »

ten problem mam od niedawna, moje obecne akwarium a powyzsza obsada mam 2 miesiac i wczesniej nic roslin nie ruszalo... poproboje z ta kuchnia dla rybek,
te tabletki z tropicala w miare trzymaja stala konsystencje, czy tak sie rozgrabniaja pod wplywem ruchu wody? mialam jakies 4 lata temu takie tabletki jak mialam welona, ale brudzily wode... ale pewnie "technologia poszla do przodu"  Cheesy Cheesy Cheesy
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Maj 24, 2007, 21:32:54 »

Ja tego używam w formie płatków, ale jak się podaje odpowiednia ilość ( tak żeby zjadły w 3-4 min.) to wtedy nie brudzi wody. Dobrze jest również przed podaniem płatków namoczyć je trochę np. w kieliszku z wodą, wtedy pokarm nie rozpływa sie po powierzchni wody tylko od razu idzie na dno. Wink
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #6 : Maj 24, 2007, 21:34:19 »

Nadal sie zdarzają tabletki które brudzą wode ale ja używam JBL i jestem zadowolona  Good ! Możesz kupić  np: mrożony szpinak, groszek Kartinexu http://www.katrinex.pl/index.php?sub=2&sgri=28

Ja tego używam w formie płatków, ale jak się podaje odpowiednia ilość ( tak żeby zjadły w 3-4 min.) to wtedy nie brudzi wody. Dobrze jest również przed podaniem płatków namoczyć je trochę np. w kieliszku z wodą, wtedy pokarm nie rozpływa sie po powierzchni wody tylko od razu idzie na dno. Wink

Wiesz ale przecież moczy sie dla ryb z dolnych parti wody a ten "suchy" zostawmy dla tych górnych rybek Good !
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2007, 21:37:18 wysłane przez Magdallenah » Zapisane

Pozdrawiam, Magda.
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Maj 24, 2007, 21:44:22 »

dzieki  Smiley Smiley
tylko co do tej salaty, to roznie z nia bywa... moj zółw sie kiedys po niej pochorowal...

zolw nie powinien jesc wogole salaty to nie jest jego naturalny pokarm i od tego nawet adychaja Cry
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 25, 2007, 07:23:05 »

Stawiam na molinezje albo ampularie.  U mnie też dobierały się do delikatniejszych łodyg jak im brakowało żarcia roślinnego ale jak zaczęłam je karmić glonami to przestały (mam hodowlę nitek w plastikowym pojemniku). Daję im też jakiś pokarm roślinny z Tropicala i tabletki ze spiruliną Jumbo dla zbrojników firmy Tropical.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
ja!!!
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Maj 25, 2007, 20:03:40 »

Kapsel (żółw czerwonolicy) lubil salate nawet, ale obecnie po akcji jak dostal biegunki, to mu nie daje tego... za mleczem i babka lancetowata mniej przepada, ale je :-) tak na dodatek dostaje do mięsiwa, by mu jelita dobrze pracowały. niedlugo 8 lat minie jak jest u mnie Afro
zakupilam wafelki z Tetry dla ryb dennych, zbrojnikom sie spodobaly.
rzeczywiscie tez moze ampularie winne sa.. wczoraj na noc zostawilam im dlugo plywajace paleczki roslinne dla zolwia, slimaki je doslownie oblepily....
coś pokombinuje w kuchni w najblizszym czasie, w koncu weekend jest, a co z tego wynika troche wiecej czasu  Cool
dzieki za odpowiedzi, widac, ze trafilam z pytaniem na odpowiednie forum  Cheesy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: