Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czarny osad. Co to?  (Przeczytany 7040 razy)
mirepic
Nowy
*

« : Marzec 08, 2004, 13:30:11 »

Mam złotą rybkę (kolor czerwony), która właśnie przechodzi jakąś chorobę. Na początku zaczęła puchnąć (cała), i wytrzeszczyła oczy. Potem jeszcze nastroszyła wszystkie łuski. Wyglądała paskudnie  :cry: W pewnym momencie była tak spuchnięta, że nie mogła się ruszać.
Teraz jest już lepsza. Oczy wklęsły na swoje miejsce, opuchlizna schodzi, łuski powoli się kładą spowrotem na ciele. Ale ryba wygląda jakby była czymś czarnym posypana, w niektórych miejscach wygląda jakby była brudna. Co to może być i jak z tym walczyć? Rybka jest ruchliwa, chętnie je i przekopuje kamienie. I co najważniejsze przez cały okres choroby płetwy zostały w nienaruszonym stanie.
Jak ktoś się spotkał z czymś takim to błagam, POMOCY !
Zależy mi na tej rybce.
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 08, 2004, 18:07:10 »

Objawy (wytrzeszcz, opuchlizna, łuski) podchodzą pod posocznicę (sepsę), tylko z tym osadem coś nie gra.
Sepsa to dość duże paskudztwo, chociaż chyba niezakaźne, być może na skórze to jakaś infekcja wtórna, wykorzystująca osłabienie ryby w trakcie rekowalescencji

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
mirepic
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2004, 10:07:19 »

Z opuchlizny, łusek i wytrzeszczu oczu już rybka jest prawie wyleczona. Pozostaje tylko ten czarny osad. Z obserwacji wydaje mi się że się już nie powiększa, ale też nie znika.
Jak można spróbować sobie z tym radzić ?
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 10, 2004, 00:19:20 »

Cytat: mirepic
Z opuchlizny, łusek i wytrzeszczu oczu już rybka jest prawie wyleczona. Pozostaje tylko ten czarny osad. Z obserwacji wydaje mi się że się już nie powiększa, ale też nie znika.
Jak można spróbować sobie z tym radzić ?

Objawy masz dziwaczne jak diabli.
Ja bym spróbował ustalić pochodzenie osadu - tj. pobrać wymaz i pod mikroszkop (jeśli to większe ektopasożyty typu przywr to mogą być widoczne nawet pod szkolnym), nie wiem jak taką operację przeprowadzić bezpiecznie dla ryby, myśle że można spróbować wacikiem.

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
mirepic
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 16, 2004, 12:27:36 »

Dalej nie wiem co to było. Pod mikroskop wymazów nie brałem, bo nawet nie miałbym z czym tego porównać. Postanowiłem zaciemnić akwarium. Co wydaje mi się że było strzałem w dziesiątke. Po 1 dniu zaciemnienia 97% czarnego osadu zeszło. Później 1 dzień świeciłem i znowu 1 dzień ciemności. Po czarnym osadzie nie ma śladu. Cheesy
Jednak po dwóch kolejnych dniach wróciły początkowe obajwy tzn. ryba znowu zaczęła puchnąć i stają jej łuski. Ryba zaczyna puchnąć zaraz za skrzelami i od góry (jakby nerki), a poźniej rozchodzi się to po całym ciele. Nie moge dopasować tych objawów do żadnej ze znanych mi chorób. Jeśli to jednak sepsa to jak z nią sobie skutecznie radzić ?

PS. temp. przy walce z czarnym osadem 32C, teraz 28C
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 16, 2004, 15:19:23 »

A objawy sepsy czym poprzednio wyleczyłeś?

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
mirepic
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 16, 2004, 16:17:02 »

Tropical MFC 2000
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 16, 2004, 21:33:58 »

http://clan.pl/~slawek/moja_strona/akwa/choroby.htm
Tu jest napisane o dezynfekcji zbiornika w przypadku sepsy (posocznicy), moze dlatego masz nawrót choroby Sad.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
mirepic
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 16, 2004, 23:04:08 »

Ale czy to jest na pewno sepsa? Nie pisze tam nic o opuchliźnie. Czy muszą występować wszystkie objawy? Bo moja rybka np. ma apetyt. Jeśli to jednak sepsa to skąd wziąć Syntarpen i Ampicyline? Jest może to razem w jakimś leku dla rybek?
Jak przeprowadzić skuteczne odkażanie sprzętu i zbiornika? (czym?)

Dzięki za zainteresowanie.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #9 : Marzec 19, 2004, 01:52:49 »

gdyby to była posocznica to ta ryba już dawno by zdechła!!! Powinieneś porozmawiać z kimś kto ma jakieś większe doświadczenie w chodowli ryb zimnowodnych. Występuje u nich znacznie większa gama chorób niż u gatunków tropikalnych. W każdym razie mi to wygląda na jakąś infekcję bakteryjną (ale nie posocznicę).

mirepic
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 19, 2004, 09:55:39 »

Bardzo możliwe że masz rację. Naprawdę te objawy były dziwne. Porównując je z informacjami, jakie posiadałem, na temat chorób ryb akwariowych. Niestety wczoraj rano rybke znalazłem na dnie akwarium brzuchem do góry :cry: . Miała zielonkawą plame na brzuchu średnicy 1cm. Nie wiem czy to plama pośmiertna czy może coś innego.
Akwarium i cały sprzęt, na wszelki wypadem zdezynfekowałem rivanolem i nadmanganianem potasu. Rośliny wywaliłem. A żwir wygotuje.

Dzięki i pozdrawiam wszystkich którzy się zainteresowali tym tematem.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: