Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata

Akwarystyka => Akwarystyczne pogaduszki => Wątek zaczęty przez: Simonsiero77 Marzec 16, 2010, 15:58:40



Tytuł: Korzeń japoński - co to takiego i z czym to się je?
Wiadomość wysłana przez: Simonsiero77 Marzec 16, 2010, 15:58:40
Od jakiegoś czasu na Allegro można kupić całkiem ładne korzenie o ciekawych kształtach, sprzedawane pod nazwą: korzeń japoński. No i jestem ciekaw czy:

a) rzeczywiście pochodzą z Japonii lub choćby z Azji czy to tylko chwyt marketingowy,
b) z jakich rodzajów/gatunków drzew najczęściej pochodzą,
c) czy trzeba je jakoś specjalnie przygotowywać przed włożeniem do akwarium - moczyć, parzyć, gotować itp Chodzi mi o to czy najzwyczajniej w świecie nie spleśnieją bez zabiegów konserwujących.

Korzenie tego typu nie należą do tanich, więc stąd moje pytania. Na zdjęciech wyglądają nieźle, ale czy są warte swojej ceny?


Tytuł: Odp: Korzeń japoński - co to takiego i z czym to się je?
Wiadomość wysłana przez: rogerakva Marzec 16, 2010, 16:19:52
To opies jednej z aukcji z takim korzonkiem "Sprzedawane korzenie są zatopione. Po zakupie należy je przepłukać ciepłą wodą i umieścić w akwarium.  Przez jakiś czas mogą delikatnie barwić wodę, nadając jej lekko bursztynowy kolor..
 Wystarczy uważnie czytać. Jeśli jednak nie ufasz tak jak ja ludziom sprzedającym takie przedmioty to napisz mu maila a tam zapytaj o pochodzenia. Myślę że w dyskretniej wiadomości mail dowiesz się że korzenie są niewiadomego pochodzenia lub rzeczywiście gdzieś z granicy eur i azji  :D Myślę że są dlatego takie drogie iż o włożeniu w akva płyną na dół a nie wypływają do góry.