Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Nie wiem czy to choroba czy pogryzienie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nie wiem czy to choroba czy pogryzienie  (Przeczytany 1993 razy)
moskit
Nowy
*

« : Styczeń 13, 2007, 22:12:09 »

Moja bocja ma dziwne punkty na ciele. Ogólnie moje bocje maja takie punkty czasami bo mam suma i je czasem atakuje, ale jedna z nich strasznie mi zmizerniała. Straciła pomarańczowy kolor i pojawiły się białe plamy. Zamieszczę zdjęcią, jesli ktoś wie co to za choroba (jesli choroba) i jak z tym walczyć to prosze o pomoc.

żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 13, 2007, 22:21:54 »

Mi to wygląda na podgryzienie i to ostre.........Bo ospa to niejest na pewno

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
dami
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 14, 2007, 13:18:19 »

moja molinezja tez tak miala , babka w kakadu powiedziala ze to jakas plesniowka czy cos takiego, wlewam krople i juz lepiej Cheesy

żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 14, 2007, 13:23:27 »

Jeśli to coś białego te ubytki w ciele są pokryte takim meszkiem to ta choroba.

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Styczeń 15, 2007, 13:02:02 »

totalna masakra - te bocje to obraz nędzy i rozpaczy. Chyba nie masz wątpliwości że czują się fatalnie. Skoro tak wygląda ich współżycie z tym sumem to chyba sprawa jest oczywista, że albo trzeba pozbyć się albo suma albo bocji.

Profilaktycznie możesz dac pół dawki MFC, żeby nic się w te otarcia i ugryzienia nie wdało, ale koniecznie trzeba zlikwidować przyczynę tego stanu, a nie tylko skutki.

moskit
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 15, 2007, 20:33:51 »

To jest jedna bocja i tylko z nią mam problem tak na prawdę.
Więc nie jest to totalna masakra.
Ryby żyły sobie spokojnie aż do teraz. Reszta bocji ma piękny pomarańczowy kolor.
A co do usuniecia problemu, to ja mam problem, bo nie umiem spuścić do kibla żywej ryby... :/ a nie ma innego akwarium..
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 15, 2007, 22:41:41 »

A kto mówi do kibla !!!
Są sklepy akwarystyczne, allegro i uzytkownicy różnych forów ! Wystarczy chcieć. Nie skończy się na bocji. Ta pewnie padnie, potem będzie kolejna  itd W takich wypadkach nalezy znaleźć nowy dom dla agresora a nie dla ofiary bo to nie rozwiąże problemu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: