fonski
Nowy

|
 |
« : Lipiec 08, 2006, 14:50:49 » |
|
Witajcie.
Akwarium 63L praktycznie w czsie startu (prawie miesiąc od pierwszej rybci) nie przeżyło bliskiego spotkania z zabawką i rozciekło się. Mam mniejsze, 30L może do 35L, wymiary nie standartowe. Zostałem zmuszony do przeprowadzki. Teraz w 30-tu litrach tłoczą się : 15 gupuków, 11 neonek innesa, 3 otoski, 3 platki i bojownik (wszystko narazie nieduże) .Roślinki: ludwigia, moczarka, dracena, mech jawajski. I teraz problem, bo nie wcześniej jak na jesień (październik, listopad) będę miał czasu na tyle, by postawić nowe akwa. Już nie będę wchodził w 63L i podobne. Planuję napewno powyżej 100L. Widzę, że najbardziej popularne są 112-ki, i takie chyba kupię. Największy problem to przerybione 30L !!
Jak długo mogę ciągnąć w tym baniaku, przy jakich środkach zapobiegawczych (podmiany wody, uzdatniacze itp.) Proszę, doradźcie coś, aby rybcie bez stresowo (przynajmniej w ograniczonym stresie) doczekały końca mojego sezonu, w którym niestety nie mogę dużo począć. Przy okazji, (nie chcę zaczynać nowego wątku) doradźcie swoimi doswiadczeniami, jakie są za i przeciw : akwa proste i akwa profil - chodzi o przypadek właśnie 112L.
Dzięki i pozdrawiam.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2006, 11:01:58 wysłane przez fonski »
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 08, 2006, 15:00:32 » |
|
40l mam owalne a 112l protą - zdecydowanie łatwiej oczyszczać szyby z glonków i to jest punkt za. Przeciw ja nie widzę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piotrek1
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 08, 2006, 16:17:53 » |
|
racja, ale w owalnym jest jedna mała zaleta, ze patrząc na akwa z przodu blisko krawedzi bocznej dalej widzi się normalny obraz a w akwariach prostych patrzac w ten sposób obraz się jakby zniekształca po drugiej stronie akwa troszke gorzej się widzi, ale na to to się raczej nie patrzy zbyt mały szczegół zeby brac go pod uwage  i owalne chyba dla mnie jest troche ładniejsze, ale to dla mnie kazdy ma inny gust a tak ogólnie to lepiej kupic akwa łatwiejsze w użyciu(te glony) czyli proste
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 08, 2006, 16:19:42 » |
|
to zalezy jak bardzo masz male te rybki !!! na pewno niedlugo tak pociagniesz niestety...trzeba skombinowac drugie takie (25 litrow) i je poprzekladac !!! wtedy troche dluzej  NAJWIEKSZYM PRZECIW PROFILU JEST TO ZE JEST DROZSZE
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
fonski
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 08, 2006, 16:52:11 » |
|
to zalezy jak bardzo masz male te rybki !!! na pewno niedlugo tak pociagniesz niestety...trzeba skombinowac drugie takie
Ja napewno dam radę!! Ale rybcie !! Serio: tak jak pisałem; nie mam innej możliwości do jesieni. Niestety, tylko trzy razy w tygodniu mogę poświęcić czas na podmiany wody, zabiegi (jakie?!), czyszczenie itp. Dzięki za opinie na temat akwa (za a nawet przeciw). Już wiem więcej i proszę o jeszcze. hay
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2006, 16:57:19 wysłane przez fonski »
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 10, 2006, 12:40:59 » |
|
podmiany 3 razy w tygodniu  toc to przegiecie !!! w takim wypadku pociagniesz jeszcze krocej bo tymi podmianami strasznie stresujesz ryby !!! oddaj je na przechowanie komus kto mialby na to warunki !!! tak bedzie najlepiej !!!
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 10, 2006, 12:55:22 » |
|
Niestety, tylko trzy razy w tygodniu mogę poświęcić czas na podmiany wody, zabiegi (jakie?!), czyszczenie itp. podmiany 3 razy w tygodniu  toc to przegiecie !!! fonskiemu chodziło chyba o czas na zabiegi . Czyszczenie szyb, pielegnacja roślin itd. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fonski
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 10, 2006, 20:58:56 » |
|
fonskiemu chodziło chyba o czas na zabiegi . Czyszczenie szyb, pielegnacja roślin itd. Wink Dokładnie tak. Pisałem o moich możliwościach na teraz. Nic nie wspominam o kontaktach z kimś, kto jeszcze posiada akwa. Takich właśnie nie mam. oddaj je na przechowanie komus kto mialby na to warunki !!! tak bedzie najlepiej !!! No wiem, że tak by było najlepiej. Żadna nowina. Jedyny mój kontakt z innnymi posiadaczami, to tylko tutaj, na forum. Nie było by mojego pytania ...............proste. Proszę o rady jak NAJLEPIEJ przetrwać ten okres. Dzięki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 10, 2006, 21:01:42 » |
|
podmiany wody nie stresują ryb w stopniu który zagrażał by ich zdrowiu.
głos przeciw profilowi 112L - to, że w rzeczywistośi to nie 112L ,tylko ok 100-105L
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fonski
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 10, 2006, 21:23:13 » |
|
LUKAS........... proszę, napisz coś konkretnie. Czy w tym składzie ( i najważniejsze JAK?) można przetrwać, w sposób jak opisałem wcześniej. CO ROBIĆ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 23, 2006, 12:39:18 » |
|
Ja bym podmieniała co dwa, trzy dni około 20% wody. Zwykłej "kranówki" odstanej ok 24h. To może pomóc w przypadku zw. azotowych, gdzie na 100% gromadzi ich sie bardzo dużo i rosliny i bakterie nie sa w stanie "przetrawić" takiej ilości. Uważaj na ilości pożywienia. lepiej jak będą niedojadały. Zastanawiałabym się także nad rodzajem pokarmu, chyba bym przestawiła ryby tylko na pokarm suchy. Silnie także bym napowietrzała - pewnie nasadkę w filtrze masz. Jeśli chodzi o 112l - jeśli masz mozliwość to zdecyduj się na większe. Te hobby bardzo wciąga i dla mnie teraz taki zbiornik jest zdecydowanie za mały 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 23, 2006, 15:30:43 » |
|
W przerybionym zbiorniku dobrze by było kontrolowac parametry wody (przynajmniej pH, PO4 i NO3) i dobrać tak podmiany aby w/w wartośc mieściły się w granicach normy. Warto zwrócić uwagę na pH, powinno być poniżej 7.0, (w razie potrzeby zakwasić wodę), w wodzie zasadowej związki amonowe mogą szybko przejść w trujący amoniak (niewielkie jego ilości mogą spowodować zatrucie bądź śnięcie ryb). Jednorazowe podmiany nawet 50% nie zaszkodzą rybą, pod warunkiem że woda bedzie odstana i o zbliżonej temperaturze, 25% - 30% możesz robić nawet codziennie bez żadnych obaw.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
|