Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: problemy z roślinami  (Przeczytany 2218 razy)
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« : Czerwiec 22, 2006, 12:14:28 »

Hej. sory jeśli podobne tematy już były, mam sesje i nie mogę za bardzo siedzieć na kompie i szperać... :/
założyłam jakieś 2 miechy temu 72l, miało być roślinne Wink
problem w tym , że nie za dobrze z moimi roślinami.
Przez pierwszy miesiąc miałam oświetlenie 0,5W/l, od miesiąca mam 1W/l ( świetlówki 18W 2X NARVA light, 1xnature , 1xcolor) i właśnie w tym pierwszym miesiącu na liściach moich roślin , szczególnie na LUDWIGI rapens pojawiły się nadgniłe kropki które poprzekształcały się w dziury. Całe liście są podziurawione. Niektóre łodygi zbrązowiały, i oczywiście to samo stało się z liśćmi które na nich były ( nadgnicie?), dużo liści odpadło. Po zauważeniu tych kropek zaczęłam podawać nawóz ( jak akwarium było świerze nie chciałam od razu nawozić ), ale zamiast poprawy w roślinach mam teraz glony(?).. dłuuugie nitki zielonkawe oraz inne, koloru popielatego krótkie w niewielkiej ilości na sciance w postaci małej kulki . Na kolejnych nowych liściach pojawiają się te dziury. Czy to może być problem z żelazem? Niedobór? Problemy z liściem ma też hygrophila corymbosa i anubias - kilka liści od środka zaczęło dziurawieć, tak, że widać szkielet... Heteranthera zosterifolia zmarniała, liście poczarniały ale to pewnie przez małe oświetlenie w pierwszym miesiącu? Dipilis diandra zbrązowiał od góry ( szczyty ). Pozostałe rośliny - mchy, heniek, Limnophila sessiliflora, Hygrophila difformis Bacopa i  inne rosną ładnie, jedynie te długie glony im dokuczają
akwa 72l
światło 1w/l około 10-12h
rybki; 5 kirysków, 4 glonojady, 2 ramirezy i kilka red cherry
nawóz - jakieś cudo z allegro ,  ale po pojawieniu się glonów przestałam podawać
Ph 7,2
CO2 na okrągło z bimbrowni
filtr 24/h
podmiany regularnie 1 raz na tydzien okolo 15 litrów.

więc co może dolegac tej ludwigi? z kad te kropy i marnienie, brązowienie liści ? jakby ktoś mnie naprowadził to będę wdzięczna

aha i jeszcze jedno, czy gdybym na te glony zakupiła otosków kilka, to by było dobre rozwiązanie? Nie chciałabym by jako pożywienie potraktowały mi mchyy...??
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2006, 12:17:18 wysłane przez kassiunka » Zapisane

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 22, 2006, 15:36:35 »

Różnie bywa z tymi cudami z allegro, raz kupiłem jak sie później okazało wcale to nie taki rarytas, najpierw sprzdawca (producent  Wink) nie potrafił odpowiedzieć jaka będzie zawartość potasu po podaniu określonej dawki na 100 l (nie powinno to być problemem jesli wie się ile jest rozpuszczonego K w nawozie) potem jak podał to okazało się że nawóz to "lura" i aby było ok to trzeba dawkować kilkakrotnie więcej niż wstępne zalecenie (nawóz z Aqua Artu wychodził taniej). 
To tyle odnośnie tych nawozów, co do twojego problemu to myślę że to będzie jednak potas, jeśli nie większość makro.

385 l - dyskowce
Betelgeuse
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 22, 2006, 16:13:22 »

Czyli najbezpieczniej z powodu tego cudu postarac sie o wymiane 50% wody (sukcesywnie) i zakupic markowy nawoz.
Nie wszystko co pozornie tanie tanio pozniej wychodzi - straty...
Nawoz jest koncentratem ktory trzeba precyzyjnie dozowac,a poza tym trzeba WIEDZIC co sie dodaje do wody, bo pozniej nie wiadomo co jest zle i co gorsza nie wiadomo jak pomoc...
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 24, 2006, 20:25:23 »

hmm
ok będę rezygnować z tego cuda, bo macie racje, lepiej nie używać czegoś o czym tak naprawde sie nic nie wie... ( niby setki pozytywnych komentarzy odnośnie tego nawozu, ale ...).. czy jest jakiś nawóz który moglibyście konkretnie polecić ? Tak jak mówiłam roślin mam dużo, całe akwarium obsadzone praktycznie. Oczywiście chodzi mi o coś przez Was sprawdzonego i zarazem w przystępnej cenie...

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 25, 2006, 00:32:14 »

kassiunka z komentarzami zazwyczaj jest tak że są wystawiane po zakończonej aukcji, a nie po sprawdzeniu, druga sprawa to taka że nawóz może być dobry ale przy stosowaniu innych dawek (większych), co cenowo nie będzie konkurencujne do nawozów firmowych. Nie skreślam całkowicie nawozów z allegro (wkońcu nawóz można zrobić samemu) , ale po co ma przepłacać za coś co może bedzie dobre skoro za niższą cenę mam sprawdzony nawóz. Ja od dłuższego czasu (w sumie od wejścia na rynek) stosuje nawozy Aqua Art`u i uważam że stosunek jakość/wydajność/cena jest bardzo dobry. Jesli do podmian używasz wody kranowej lub mieszanej (np z RO) to polecam PG Classic.

http://www.aqua-art.pl/polski/nawozy

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: