Hej. sory jeśli podobne tematy już były, mam sesje i nie mogę za bardzo siedzieć na kompie i szperać... :/
założyłam jakieś 2 miechy temu 72l, miało być roślinne

problem w tym , że nie za dobrze z moimi roślinami.
Przez pierwszy miesiąc miałam oświetlenie 0,5W/l, od miesiąca mam 1W/l ( świetlówki 18W 2X NARVA light, 1xnature , 1xcolor) i właśnie w tym pierwszym miesiącu na liściach moich roślin , szczególnie na LUDWIGI rapens pojawiły się nadgniłe kropki które poprzekształcały się w dziury. Całe liście są podziurawione. Niektóre łodygi zbrązowiały, i oczywiście to samo stało się z liśćmi które na nich były ( nadgnicie?), dużo liści odpadło. Po zauważeniu tych kropek zaczęłam podawać nawóz ( jak akwarium było świerze nie chciałam od razu nawozić ), ale zamiast poprawy w roślinach mam teraz glony(?).. dłuuugie nitki zielonkawe oraz inne, koloru popielatego krótkie w niewielkiej ilości na sciance w postaci małej kulki . Na kolejnych nowych liściach pojawiają się te dziury. Czy to może być problem z żelazem? Niedobór? Problemy z liściem ma też hygrophila corymbosa i anubias - kilka liści od środka zaczęło dziurawieć, tak, że widać szkielet... Heteranthera zosterifolia zmarniała, liście poczarniały ale to pewnie przez małe oświetlenie w pierwszym miesiącu? Dipilis diandra zbrązowiał od góry ( szczyty ). Pozostałe rośliny - mchy, heniek, Limnophila sessiliflora, Hygrophila difformis Bacopa i inne rosną ładnie, jedynie te długie glony im dokuczają
akwa 72l
światło 1w/l około 10-12h
rybki; 5 kirysków, 4 glonojady, 2 ramirezy i kilka red cherry
nawóz - jakieś cudo z allegro , ale po pojawieniu się glonów przestałam podawać
Ph 7,2
CO2 na okrągło z bimbrowni
filtr 24/h
podmiany regularnie 1 raz na tydzien okolo 15 litrów.
więc co może dolegac tej ludwigi? z kad te kropy i marnienie, brązowienie liści ? jakby ktoś mnie naprowadził to będę wdzięczna
aha i jeszcze jedno, czy gdybym na te glony zakupiła otosków kilka, to by było dobre rozwiązanie? Nie chciałabym by jako pożywienie potraktowały mi mchyy...??