Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Artykuł o karmieniu zbrojników
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Artykuł o karmieniu zbrojników  (Przeczytany 1397 razy)
Katka
Nowy
*

« : Luty 27, 2006, 22:47:50 »

Zapraszam do poczytania bogato ilustrowanego artykułu o tym czym i jak karmić zbrojniki:
Zasady żywienia zbrojników
oraz kilka przepisów jak samemu zrobić pełnowartościowy pokarm dla zbrojników:
Przepisy kulinarne

Pozdrawiam
Katka
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2007, 13:35:40 wysłane przez Katka » Zapisane

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Luty 27, 2006, 23:09:34 »

Witaj Katko na naszym forum Smiley
Przeczytałem odrazu artykuliki i bardzo mi sie podobają Smiley
U siebie w akwa mam 2 gatunki zbrojników  - standardowe niebieskie i Loricarie (niestety nie mam pewnosci co to za gatunek) zdecydowanie karmie je rozmaitym pokarmem , ZB Nieb mnoża mi sie na potęgę i nie zawsze zabieram sie za wychowywanie młodych. nirmnirj jak sie zabieram to wiem ile te małe diabły jedzą żeby nie paść z głodu.
Zastanwaiam się czy te ważywa koniecznie trzeba mrozic po ugotowaniu, moze wystarczy to wszystko do malaksera wrzucic i zrobic ważywkom wzzziuuu bźdźzziiiiuuuu  i wtedy na kamieniach suszyc (?) ...
Pozdrawiam serdecznie

112,25
Katka
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 27, 2006, 23:39:06 »

Witam również  Smiley .
Oczywiście jak zużyjesz od razu wszystkie ugotowane warzywa to nie trzeba ich mrozić. W przepisie mrożenie jest na zapas no i jeżeli trzesz na tarce (na małe ilości szkoda brudzić malakser) to takie twarde lepiej się trze.

Pozdrawiam
Katka

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Luty 28, 2006, 00:00:21 »

zastanawiam siejeszcze jak długo mozna taki pokarm ususzony przechowywać...
 pewnej literaturze znalazłemciekawy sposób na zastąpienie kamieni. Można użyć kafeklów ceramicznych. Ich tylna powierzchnia jest chropowata i idealnie sie  nadaje, dodatkowy argument jest taki, że można płaskich kafelków przygotować  więcei i łatwiej je przechowawac bo zabierają mniej miejsca.
Pozdr.

112,25
Katka
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 01, 2006, 13:18:33 »

Nie wiem jak długo taki pokarm ususzony zachowa wszystkie walory, zapewne nie za długo. Ja przyrządzam i podaje zaraz po ostygnięciu nie przechowuje ususzonego.

Pomysł z kafelkami jest dobry Smiley .

Pozdrawiam
Katka

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: