Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « Kilka pytań dotyczących skalarów
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kilka pytań dotyczących skalarów  (Przeczytany 3086 razy)
bartek93
Nowy
*

« : Październik 20, 2007, 12:19:02 »

Mam kilka pytań <dopiero planuje akwa> co prawda nie na temat ale nie wiedziaęłm gdzie
1) jak inaczej nazywają sie skalary ?
2) ile skalarów mógłbym hodować w 112l
3)z jakimi rybkami mógłbym trzymać skalary < chodzi mi o jakieś ładne, proste w utrzymaniu, kolorowe rybki (czy gupiki, moilinezje, mieczyki, neonki to zły pomysł? I w jakich ilosciach mógłbym to hodowac  chciałbym mieć ok 6 skalarów>
4) czy skalary maja jakieś specjalne wymagania ?
5)jakie roślinki najlepiej kupić do akwa ze skalarami
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2007, 12:30:03 wysłane przez bartek93 » Zapisane
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #1 : Październik 21, 2007, 20:01:17 »

Z 4 sztuki Proponuje ci założyć wątek w Akwarystycznych Pogaduszkach i zadać to pytanie na pewno odpowiemy ci.

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 22, 2007, 10:53:45 »

Ad 1. Dość wyczerpująco: http://info.biotopy.pl/artyku%C5%82y/Skalary
Ad 2. Patrz punkt 1.
Ad 3. Żyworódki jak najbardziej zwłaszcza jako producenci żywego pokarmu. Jeśli chodzi o jakieś inne rybki to najlepiej jakieś większe kąsaczowate.
Ad 4. Akwarium powyżej 50 cm wysokości.
Ad 5. Najlepiej jakieś szablolistne żabienice jak amazońska lub blehera, nurzańce, kabomby, bakopy.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
bartek93
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 24, 2007, 20:56:37 »

dzięki za odp. Jezeli chodzi o 50 cm wysokosci to pytałem sie znajomego chodowcy skalrów i mówił mi ze taka wysokośc nie jest koniczna . W niewoli  skalary nie rozrastaja sie do rozmiarow jak na wolnosci . 120 mają ok 45 cm wysokosci takze bedzie  spoko .  Czy apropo  zaproponowanej obsady ze strony emi to była ironia ?
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 25, 2007, 07:13:14 »

To nie była ironia ze strony Emi. Przy skalarach, jak i zresztą przy innych sporych rybach a także rodzicach żyworódek młode nie odławiane kończą najczęściej jako żywy pokarm.
Ja bym do 112 litrów jednak skalarów nie dawała.
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2007, 07:18:31 wysłane przez malzonka » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: