Prawdopodobnie mam do czynienia z niciowcami wiec kupilam discus sept.Moze najpierw o tym co im jest.
Ok 2miesiaca temu kupilam 5ramirezek na gieldzie na Balickiej w Krakowie
(wiecej tam ryb nie kupie) podzcas kwarantanny padly 2sztuki, potem jak myslalm ze juz wszystko ok i pozostale rybki byly w ogolnym akwa jedna zaczela bardzo szybko oddychac innych objawow nie widzialam. Trwalo to ok4-5dni az zdechla. Nie wiedzialam co jest grane i nie zdazylam kupic zadnego leku.Ok 3tygodni byl spokoj az do wczoraj gdy zauwazylam ze pozostale 2ramirezki maja przezroczyste dlugie odchody i szybciej oddychaja...Jedna byla okazem zdrowia az do wczoraj, druga zawsze nie byla do konca wybarwiona i jest plochliwa.Teraz obie chowaja sie gdzies po katach

No i przechodze do tematu-------
jak podac ten preparat?

?? napisane jest czas trwania kapieli od7 do 14dni,temp28-32. Czy tak dluga kapiel im nie zaszkodzi? i jeszcze to swinstwo zmienia podobno parametry wody

wydaje mi sie ze lepiej bedzie podac z pokarmem tylko ze one u mnie nigdy zywego nie jadly, karmie ichtio-vitem raz dziennie...
mam watpliwosci czy dobrze bedzie nagle przerzucic sie na ochotke

aha no i jezeli jednak kapiele sa lepsze to wolne mam w tej chwili tylko
"akwarium" 2,5l

niestety awaryjne 30l sie rozbilo a w takim pojemniku za nic nie utrzymam stalej temperatury wiec wydaje mi sie ze tylko im zaszkodze przetrzymywaniem ich w czyms takim
dobra a teraz cos o akwa nie wiem czy powinnam skoro to nie dotyczy tematu??:
130l
filtr auael fan2 24h
2 gupiki,1welonka,1pretnik karlowaty

to obsada ze starego akwa-sentyment

2ameki,3zbrojniki zlote, 2ramirezki
NO3-10, no2-0, GH >21'd, KH 6'd, pH 7,2- 7,6 mierzone przed chwila testami paskowymi JBL stad ta niepewnosc co do pH
Gh pierwszy raz mam tak wysokie

zrobie podmiane za 2dni jak woda bedzie odstana
mysle ze nie mam czasu sie zastanawiac i czekac na podmiane i poprawe parametrow bo ramirezki pewnie tego nie doczekaja
prosze o szybkie odpowiedzi, mam nadzieje ze ten opis sytuacji jest wyczerpujacy
pozdrawiam