Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pretnik na boku  (Przeczytany 3494 razy)
Pomi
Nowy
*

« : Maj 03, 2008, 08:19:44 »

moj prektnik niebieski ostatnio dziwnie sie zachowuje - czesto lezy na boku! - i to mnie niepokoi, potem sie podrywa i plywa chwilke i nastepnie przekrzywiony chowa sie w moczarce. Od kilku dni wyraz nie jest oslabiony - zdadalam parametry wody i ph jest 8 wiec podmienilam wode i stopniowo bede zmniejszac do 6.5. Czy macie jakies pomysly jak mu pomoc - temp 25/26 st - 60l 2 male welonki, 2 pretniki morelowe, 3 kiryski albinosy i wczoraj dokupiony dla towarzystwa dla niebieskiego pretniczek samica ze szmaragdowym oczkiem na ogonie, w akwa jest sporo moczarki i 3 kulki glonowe.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #1 : Maj 03, 2008, 10:10:00 »

To masz zupę rybną a nie akwarium i gdzie dla prętnika ph 8 oszalałeś HuhHuh??
A reszta parametrów kh gh ? Jak prętnik pływa bokiem pewnie mu wysiadły już narządy .
Musisz zmienić obsadę
akwarium na jedynkę !
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Maj 03, 2008, 11:27:56 »

No to już koniec rybki będzie jak takie objawy, pewnie właśnie to wysokie pH mu zaszkodziło. Nie chcę Cię martwić, ale już jemu nie pomożesz. Możesz tylko uratować inne ryby przed takim losem.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
Pomi
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 03, 2008, 19:10:16 »

ok - to jest wiadomosc bardzo zla, ale niestety tak przeczuwalam..czuje sie z tym strasznie..w sumie to moje pierwsze akwa i prosilam o wszystkie wskazowki ale niestety o ph dowiedzialam sie przy chorobie rybki. Ide jutro do sklepu to testy na NO2 i NO3 - to chyba tez powinnam zbadac. Prosze o podpowiedz co zrobic z tym pretnikiem - czy zostawic czy uzyc innych metod o ktoych znowu nie wiem.
Co do akwarium na jedynke to..oczywiscie taki zestaw wykombinowano mi w sklepie. Teraz, co byscie mi proponowali zrobic?:
2 male welonki czuja sie swietnie
2 pretniki morelowe
1 pretnik ze szmaragdowym oczkiem na ogonie (nie wiem jaki)
3 kiryski albinowy do czyszczenia dna.

Istnieje mozliwosc przelozenia welonek do stawu na ogrodzie, ale dopiero za rok. (co robic z nimi w zime? nie zamarzna)
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Maj 03, 2008, 19:30:58 »

Welonki to ryby raczej zimnolubne, a z tego co gdzieś czytałam to w zimie mają obniżoną aktywność co prawda, ale nie powinny zdychać, trzeba dbać tylko o to żeby nie zrobiła się przyducha. Po prostu te welonki trochę za dużo miejsca zajmują. Myślę że należy zadbać o obniżenie pH w pierwszej kolejności, a co do prętnika to już chyba tylko cud mógłby go uratować. Jeżeli reszta ryb nie wykazuje niepokojących objawów nie znaczy to że nic im się nie dzieje, ale ten prętnik akurat mógł by osobnikiem bardziej wrażliwym.

Pomi
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 03, 2008, 19:37:48 »

Ale zostawic go by zdechl czy wyjac?
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Maj 03, 2008, 20:18:32 »

Jeśli nie jest to efekt choroby zakaźnej, to ja bym zostawiła, bo może jeszcze jest szansa na wyleczenie tej ryby, taka mała szansa ale jednak. Poza tym z własnego doświadczenia wiem że wyjęcie ryby z akwarium do słoika czy czegoś podobnego tylko przyspiesza jej zgon.

Blaneczkaa
BlenCzuu . ; ) .
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Maj 11, 2008, 20:10:44 »

No cóż . Może to pH wody . Ale jest też inne wyjście : Bakteryjna infekcja skóry / wewnętrzna infekcja bakteryjna .
Objawy . Takie właśnie jak powiedziałeś . Ryby wiszą kołysząc się przy powierzchni ze złożonymi płetewkami lub ukrywają się;
Jak leczyćć ?
Sera baktopur , Sera baktopur direct lub Sera bakto tabs , Sera costapur .
Mam nadzieję , że chociaż trochę pomogłam . ; )) .
Powodzenia życzę . ; ) .

P.S . Jeżeli długo jest w takim stanie . No cóż . Może sie nie udać . ; ( Ale bądźmy dobrej myśli !! .

25l .

3x kardynałek .
4x danio .
1x betta splendens .
Pomi
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Maj 11, 2008, 20:16:17 »

umarl w srode..okropne uczucie teraz pracuje nad poprawieniem ph w akwa i chyba zabadam inne paramentry na wszelki wypadek
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: