Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pleśniawka  (Przeczytany 6420 razy)
Elza
Nowy
*

« : Kwiecień 11, 2010, 20:32:08 »

Witam! Gdy kupiłam gupika okazało się, że jest chory na pleśniawkę i pozarażał dużo rybek, jedną rybkę pleśniawka zaatakowała w oko i nie wiem czy widzi. Stosowałam lek: Healthosan podniosłam temp. do ok. 32 stopni Celsjusza, no ale nie chce się jakoś wyleczyć ta choroba. Może coś źle robię ? Pomyślałam żeby oddzielić chore rybki i chyba tak zrobię. Codziennie okazuje się, że następna rybka jest chora. Jak mogę wyleczyć tą chorobę ? Z góry dziękuję za odpowiedzi  Smiley
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 11, 2010, 21:02:00 »

Healthosan nadaje się bardziej do ochrony i zapobiegania niż do leczenia inne rady:
- nie przekarmiaj ryb
- szkodliwe jest zbyt niskie i zbyt wysokie pH wody
- dobrze natleniaj wodę
zastosuj preparaty:
błękit metylowy, zieleń malachitowa, nadmanganian potasu ja swojego bojka wyleczyłem zielenią malachitową preparatów jest więcej wyszczególniłem niektóre pozdrawiam i życzę sukcesów w zwalczaniu choroby

darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 12, 2010, 06:08:24 »

Jestem jej bratem Smiley . Zapomniała dodać że obecnie stosujemy Cmf czy on też pomoże ?
darcio
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 13, 2010, 13:12:32 »

Wczoraj zdechł ten gupik z pleśniawką na oku  Cry
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 13, 2010, 13:33:10 »

a jesteś pewny że to pleśniawka? zaobserwuj czy to pojedynczy nalot czy jest więcej malutkich kropeczek żeby wykluczyć ospę rybią chociaż obstawiam na 80% pleśniawkę to w tym przypadku przeczytaj to:

http://www.superakwarium.pl/plesniawka-id618.html
http://www.zwierzaki.biz/akwarium-mainmenu-39/165-saprolegnioza-ryb.html

darcio
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 13, 2010, 15:57:58 »

Gdy moja siostra była w szpitalu mieczyk zachorował na pleśniawkę i ja potrafię rozpoznać Smiley lecz dziwne jest to iż czasem rybki zdychały bez pleśniawki (znaczy podczas tej choroby) . Rozmyślałem nad jakimś pasożytem gdyż gruba samica w ciąży z brzuchem jak beczka stała się bardzo dziwna była chuda brzuch był płaski . Jakby lekko zaokrąglony był to by było normalne ale takiego nigdy nie miała ? A ta z dziwnym okiem była dziwna bo miałą to oko . Było takie duże i białe ale widać było takie czarne znaczy to takie w sodku oka Grin
Elza
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 18, 2010, 07:19:28 »

Dziś zdechł neonek  Cry Codziennie jakieś rybki zdychają co robić ?
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 18, 2010, 07:27:06 »

Ciężko powiedzieć.
Napiszcie jakie akwa, jaka obsada ile czasu chodzi, co było robione ostatnio. Jakie rośliny, w jakiej ilości. Wrzućcie zdjęcie. Jak podmieniacie. Jakie preparaty stosujecie. Wszystko. Tak to możemy zgadywać...

I consider myself as a one fish wolf pack
darcio
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 22, 2010, 19:20:35 »

65l
obsada:
2xmolinezja złota
1x bocja wsp.
 1x labeo
1x gurami
2x zbrojnik
xxgupików (sam nie wiem ile ich mamy w akwa a ile w kojcu xD)
1 NEONEK(2 INNE PADŁY:( )
1 x brzanka różowa (jest pomarańczowa faktycznie xD)

Filtr 24/h oprócz przerw podczas jedzenia .

Większość roślin padła przez ten głupi heliotosan Sad także w tej chwili jest bardzo mało roślin Sad

Podmieniamy poprzez wciągnięcie około połowy wody wraz z połową podłoża z akwa  płuczemy podłoże dajemy na miejsce chodź pierw dolewamy wodę zazwyczaj z str. na której czyścimy bierzemy dekoracje (kamienie kokos) czyścimy je i już . Co do filtra to płuczemy gąbki (pod wodą nadającą się do tego) płuczemy wkłady (teraz nie ma ich w filtrze) .

A więc preparaty to cmf (chyba już tydz nie wpuszczamy go ) ten h na h heliosan czy jakoś tak (został 2 razy użyty lub 1 raz Z) i ostatnim czasem nawóz w kulkach z wyciągiem z dżdżownicy kalifornijskiej  Marzyciel 

temp coś koło 25 stopni
Elza
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 26, 2010, 18:48:50 »

Myślałam, że się już pozbyłam tej pleśniawki, ale znów chyba się zaczyna  Embarrassed Dziś wieczór zobaczyłam u jednego z gupików białą kropeczkę  Cry Już nie wiem co robić proszę doradźcie.
SlawkoN82
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 15, 2010, 01:25:13 »

Pytanie do użytkownika Tal. Jakie ilości poleciłbyś użyć nadmanganianu potasu. W sumie użyłem go dwukrotnie. Raz, aby zlikwidować pierwotniaki, gdyż w ciągu 2tyg. nic nie pomogło a po nadmanganianie w ilości 1grama na 100l w ciągu 2-3 dni było krystalicznie czysto. Ryby były całe i zdrowe, jedynie z roślin to najbardziej ucierpiała moczarka ale odbiła się po jakimś czasie. Natomiast innym razem użyłem mniejszej dawki ok 0.6g na 100l i w ciągu nocy padły mi wszystkie brzanki (5) a opaczkom tak jakby skrzela opuchły i w ciągu 2tyg z 4 przeżył tylko jeden. Stąd moje wątpliwości co do efektów nadmanganianu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: