Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Otosek  (Przeczytany 8830 razy)
mdramski
Super aktywny

« : Czerwiec 20, 2004, 12:15:59 »

Mój otosek dzisiaj zdechł, zupełnie nie mam pojęcia dlaczego. Rano jeszcze zachowywał się normalnie, pobierał pokarm, a przed chwilą znalazłem go martwego. Temperatura wody wynosi 26 st., pH 7.0-7.5, więc wszystko niby dobrze. W akwarium jest jeszcze bojownik i trzy kosiarki. Ma ktoś może jakąś teorię na ten temat???
Hammer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 20, 2004, 14:22:41 »

Otoski sa wyjątkowo wrązliwer na każdą zmianę chemiczną wody, nie nawidża skoków ph, a lekko podwyższony poziom azotanów i azotynów działa na nie wprost zabójczo....
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 20, 2004, 15:13:34 »

Możliwe, że to właśnie to drugie. pH mam stabilne. Słyszałem też, że otoski potrafią paść zupełnie bez powodu, zwłaszcza w pierwszych dniach przebywania w nowym akwarium. To by się zgadzało.
Pawelek1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Październik 30, 2006, 21:21:18 »

Mam juz otoski caly miesiac - sztuk 5, bardzo dbam o temperature i warunki czyli 26 st C, NO2 - 0, NO3 - 10 mg/l, ph - 7.0, gH i kH okolo 9 Smiley i zauwazylem dzisiaj, ze otoski maja zaokraglone brzuszki tzn 2 tak maja... Ruszaja sie i jedza normalnie, troche sie martwie czy to przypadkiem nie jakas choroba czy cos Sad prosze o odpowiedz bardzo bardzo...
Daffidof
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 31, 2006, 01:08:22 »

Pamiętam jak ja kupowałem otoski pare miesięcy temu, z 4 po 2 tygodniach został 1 i jest do tej pory, 2 tygodnie temu kupiłem pare sztuk z innego zródła i sa do tej pory, wydaje mi się ze cięzko tym rybkom przyzwyczaić się do nowego otoczenia mimo dobrych warunków w akwarium, co do zaokrąglonych brzuszków to słyszałem ze jest to oznaka zadowolonego otoska, moje mają troche zaokrąglone i dobrze żyją.
Pawelek1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 03, 2006, 14:57:15 »

co do zaokrąglonych brzuszków to słyszałem ze jest to oznaka zadowolonego otoska, moje mają troche zaokrąglone i dobrze żyją.

To dobrze Smiley ja kupilem 5 i wszystkie przezyly Cheesy:D:D! A jestem poczatkujacym akwarysta, ale duzo czytalem o tych slicznych rybkach, dobrze przygotowalem akwa, wiec ciesze sie, ze te maluchy śmigaja tak ładnie Smiley Mam nadzieje, ze jak najdluzej będą hasać Tongue
Pawelek1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 16, 2006, 16:43:41 »

Zauwazylem dzis rano, ze dwa otoski sa bledsze, stracily troche koloru, z ciemnej oliwki zrobila sie jasna :/... Nie wiem czy tak powinno byc, rybki zachowuja sie normalnie. Po godzinie lub dwoch odzyskuja koloro :O.... Nie wiem o co biega, czy ktos moglby mi to wyjasnic, bylbym bardzo wdzieczny SmileySmileySmileySmileySmileySmiley
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 16, 2006, 17:45:33 »

no a moze sie czegos poprostu wystraszyly jakiejs wiekszej ryby lub twojej rekii w akwa Grin Cheesy Wink Smiley
Pawelek1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 16, 2006, 17:49:31 »

no a moze sie czegos poprostu wystraszyly jakiejs wiekszej ryby lub twojej rekii w akwa Grin Cheesy Wink Smiley

No ale smieszne Tongue nie mam wiekszych rybek, na razie sa jedynymi rezydentami Tongue oprocz trzech krewetek... Hmm... Zupelnie nie wiem czym to moze byc spowodowane... Echś...
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 17, 2006, 09:19:52 »

U mnie rano większość rybek jest blada. Jest to spowodowane brakiem oświetlenia zapewne. Np. neonki praktycznie są bezbarwne, tak samo pielęgniczki, kiryski. Jeśli wszystko jest OK w zachowaniu nie masz się czym przejmować Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: