Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ocieranie się rybek  (Przeczytany 2288 razy)
pero
Nowy
*

« : Grudzień 20, 2004, 23:30:03 »

Przejąłem akwarium po siostrze z 1 rybką – welonem. Welon ów pływając, co chwila ocierał się bokiem o żwirek na dnie. Myślałem, że te rybki tak się normalnie zachowują i nieświadom niczego kupiłem sobie 6 gupików. Przez około 2 tygodnie było spoko, welon się ocierał gupiki nie. Teraz już ocierają się wszystkie welon, gupiki samice, samce nawet 3tygodniowy narybek się ociera. Ocierają się w charakterystyczny sposób: podpływają powoli do jakiejś krawędzi (brzeg sztucznego liścia lub brzeg kamienia) i nagłym szybkim ruchem podpływają w górę ocierając się o tą krawędź pokrywą skrzelową. Ryby nie mają żadnych zmian na powierzchni ciała czy płetwach. Co to może być?? Poradźcie coś, bo zwariuję ;-) , zamiast obserwować rybki tak jak dawniej to ja tylko patrzę i czekam, kiedy któraś z nich się znowu otrze (nie muszę zresztą na to czekać zbyt długo).
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 21, 2004, 14:23:15 »

Jak często podmieniasz wodę :?: U mnie ryby po dłuższym czasie niepodmieniania wody ocierały sie  :roll:

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Kukson
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 21, 2004, 16:22:21 »

A mi to troche na opse rybią wygląda... Przyjrzyj im się dokładnie, czy nie mają na sobie jakichś białych punkcików. :? ...

100 L : 18 x Danio pręgowane, 5 x Kirysek pstry, 2 x kosiarka, samica bojownika i parka pretnika karłowatego  
10 l: Bojownik "Czarny Piotruś"
13 l: Bojownik "Gogo"
21 l: Młodzież Danio pręgowanego ~ 40
21 l: Kotnik
pero
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 21, 2004, 18:12:47 »

Dzięki za odpowiedzi...
Wogóle nie robiłem im podmian bo nie wiedziałem że tak trzeba, ale teraz już wiem. Myślę że to dlatego. Ospa chyba raczej nie mają żadnych plam a ocierały się już od jakiegoś czasu czasu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: