Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kwarantanna  (Przeczytany 2233 razy)
waldemark35
Nowy
*

« : Lipiec 05, 2010, 11:42:19 »

mam prozaiczne pytanie, zajmuje się rybami które nie tolirują roślin,ale mam zamiar włożyć jakiś chwaścik Wink i tetaz moje pytanie jak długo ma trwać kwarantanna dla roślin. z góry dzięki za odpowiedzi
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Lipiec 05, 2010, 11:43:33 »

Według mnie, minimalnie to 2 tygodnie (czas wyginięcia kulorzęska). 
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 04, 2011, 01:00:47 »

Dopiszę się tu bo jakoś mi spasował ten temat  Grin

Za niedługo będę startował ze 116l.

W osobnym zbiorniku przechowuję rośliny, które sukcesywnie nabywam oraz część roślin z byłego Akwarium powoli robi sie tego na tyle, że będzie można w końcu startować,
dziś doszukałem się w zbiorniku ślimaka, wcześniej wszystkie usuwałem i myślałem że już ich tam nie ma, ale skoro znowu znalazłem znaczy że są, więc nie będę szukał bo by mi to wieki całe zajęło   Cheesy

pytanko brzmi : czy jeśli mam ślimaki to mogą one być nosicielami takich paskudztw  jak kulorzęski  Huh czy po takiej 2 tyg kwarantannie mogę startować z takimi roślinami i nie martwić się, że jak wpuszczę tam rybki ( które zamierzam również po zakupie poddać 3tyg oględzinom Tongue ) to podłapią co od ślimaków lub roślin ?

Oraz 2 pytanko ? czy jak kupię lub dostanę kamienie, korzeń, czy też podłoże to również powinienem takową kwarantannę zorganizować ?
Bo zwykle przyjmuje się, że jak nowe ze sklepu to opukać wyparzyć i jest ok (a potem zonk Tongue ) a jak od kolegi to cuda robić Cheesy

No To teraz czekam spokojnie na wykład lub co mądrego Cheesy tylko błagam nie kierujcie mnie do innych stron, bo tam nie ma tego o co mi chodzi (tylko 2 pytania Cheesy)

moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 13, 2011, 19:04:15 »

Dopiszę się tu bo jakoś mi spasował ten temat  Grin

Za niedługo będę startował ze 116l.

W osobnym zbiorniku przechowuję rośliny, które sukcesywnie nabywam oraz część roślin z byłego Akwarium powoli robi sie tego na tyle, że będzie można w końcu startować,
dziś doszukałem się w zbiorniku ślimaka, wcześniej wszystkie usuwałem i myślałem że już ich tam nie ma, ale skoro znowu znalazłem znaczy że są, więc nie będę szukał bo by mi to wieki całe zajęło   Cheesy

pytanko brzmi : czy jeśli mam ślimaki to mogą one być nosicielami takich paskudztw  jak kulorzęski  Huh czy po takiej 2 tyg kwarantannie mogę startować z takimi roślinami i nie martwić się, że jak wpuszczę tam rybki ( które zamierzam również po zakupie poddać 3tyg oględzinom Tongue ) to podłapią co od ślimaków lub roślin ?

Oraz 2 pytanko ? czy jak kupię lub dostanę kamienie, korzeń, czy też podłoże to również powinienem takową kwarantannę zorganizować ?
Bo zwykle przyjmuje się, że jak nowe ze sklepu to opukać wyparzyć i jest ok (a potem zonk Tongue ) a jak od kolegi to cuda robić Cheesy

No To teraz czekam spokojnie na wykład lub co mądrego Cheesy tylko błagam nie kierujcie mnie do innych stron, bo tam nie ma tego o co mi chodzi (tylko 2 pytania Cheesy)
Ślimaki i rośliny jak najbardziej mogą być nosicielami kulorzęska. Biernymi: okres kwarantanny 5-7 dni. Co do korzeni i kamieni to ja zawsze gotuję je w roztworze soli niejodowanej - tak 1 łyżeczka na litr. Potem oczywiście trzeba to wypłukać w odstanej wodzie. Co do podłoża ja płuczę je w odstanej wodzie do momentu gdy nie ma zmętnienia w wiadrze - mówię o świeżym podłożu. Jeśli podłoże jest z odzysku to prawie zawsze możesz się dowiedzieć czy zbiornik był zdrowy, czy nie było chorób. Jak masz wątpliwości to możesz zastosować kąpiel odkażającą z zieleni, CMF-ie, lub nadmanganianie potasu w stosunku do roślin, kamieni, korzeni. Zawsze odkażam szkło  i inne elementy przed postawieniem zbiornika od nowa. A co do ryb również można się zabezpieczyć np. stosując 3 tygodniowe oględziny w sklepie - tam gdzie zamierzasz je kupić, jeśli sklep jest dobry i masz zaufanie do sprzedawcy /czasem  zdarzają się jeszcze uczciwi/ wystarczy pogadać.
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2011, 18:15:48 »

Stu-krotne dzięki moroboro wlaśnie o takie info mi chodziło.

Ale... zaraz nasuneło mi się inne pytanie do głowy Cheesy :

czy jeśli wsadzę rośliny z korzeniem i żwirem do wiadra zaleje to odstaną wodą i dodam 30ml MFC lub Zieleni M. na wiadro 10L, to nie zaszkodzę roślinom ? i jak długo mógłbym ewentualnie w takim stężeniu to tak przechować ?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: