Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: chory red ryukin  (Przeczytany 1354 razy)
SASKI
Nowy
*

« : Sierpień 24, 2010, 20:38:28 »

mam akwa 80 l , filtr kaskadowy fzn 2 żywe roslinki . testów nie posiadam temperatura wody 24-25 nie zejdę niżej nawet przy wyłączonym oświetleniu 24
Wszystko było ok był jeden welon ale wiem ze nie lubią być same dokupiłem 2 ale red ryukin bo welonów nie mieli ten mój starszy sciga tego nowego non stop niedaje mu spokoju moze od dziś dopiero ma więcej luzu.
Niestety chciałem upolować samicę ale nie trafiłem wydaje mi się ze to są 2 samce gdyż mają malutkie kropki na skrzelach i na płetwach brzusznych na tym zgrubieniu chyba ze się myle
Ale do sedna ten nowy po około 4 dniach dostał czarnych plam na łuskach wydaje mi się ze to plesniawka ale na 100 % nie wiem szukałem na google i nie znalazłem takiego przypadku ryba zachowuje się w miare normalnie  w domu mam 3 produkty sery co udało mi się kupić na wysyłkę bo w sklepach tu mają okropną lipę z tym kupiłem wczesniej zeby mieć poprostu mam sera costamed f. omninopur . i bactopur czego użyć na dole zdjęcia tej rybki .
Chyba ze się mylę i to nie jest choroba proszę o szybką odpowiedz
http://saski1979.wrzuta.pl/obraz/6hlxNYUkM51/img_1990

http://saski1979.wrzuta.pl/obraz/9x8SubajlHN/img_1991

panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 24, 2010, 22:04:42 »

bez obaw - nie jest chory
welony czasem jeśli przenoszone sa do nowych - znacznie różniących się warunków zaczynają ciemnieć.
U mnie wiele razy tak się zdarzało kiedy wyławiałem welony z oczka na zimę zazwyczaj w październiku do akwarium gdzie często łapały czarne łuski i plamy na pletwach - zwłaszcza na końcówkach
po kilku dniach lub tygodniach znów będą czerwone

i jeszcze jedno - to jest samiec na bank
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2010, 22:06:49 wysłane przez panchax » Zapisane

Kris
SASKI
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 27, 2010, 13:36:17 »

Miałeś rację to nie choroba już zaczyna ustępować powoli coraz mniej . I ten 2 dał już sobie spokój z ganianiem jej  Good !
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: