Yen79
Nowy

|
 |
« : Luty 10, 2006, 12:30:56 » |
|
witam serdecznie Moze ktos bedzie mogl mi poradzic cos na temat mojego bojownika? Mam 70l akwarium, 2 skalary, 4 molinezje i 2 kiryski, no i chorego bojownika. Jakis tydzien temu samiczka bojownika przestala jesc i miala problemy z oddychaniem, w koncu niestety mi padla. Wygladala mniej wiecej jakby ja ktos napompowal Teraz bojownik przestal jesc ciagle siedzi w jednym miejscu, chowa sie w lisciach. Boje sie zeby nie skonczylo sie to tak jak w wypadku samiczki. Dziekuje za sugestie i pomoc
|
|
|
|
|
|
Yennefer
|
|
|
|
|
Yen79
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 10, 2006, 13:14:56 » |
|
nie zauwazylam zadnych objawow zewnetrznych, jedyne co mam to brak apetytu i "bojowy" zazwyczaj bojownik nagle sie chowie we wszystkich zakamarkach no i nie je wogole nawet ulubionych larw Jednakze samiczka przed tym jak padla to caly czas siedziala na lisciach przy samej powierzchni wody i miala widoczne problemy z oddychaniem
|
|
|
|
|
|
Yennefer
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 10, 2006, 13:53:28 » |
|
no to ma cos z aparatem labiryntowym :!: z tego co sie orientuje to nie ma na to lekarstwa :!: masz pokrywe na akwa :?: zmierz temperature pomiedzy lustrem wody a pokrywa :!: jezeli jest znaczna to musisz cos wykombinowac zeby sie zbytnio nie roznila :!: po prostu przeziebil sobie labirynt :!:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
Yen79
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 10, 2006, 14:06:24 » |
|
pokrywe mam! zmierze temperature i zobacze.
|
|
|
|
|
|
Yennefer
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 10, 2006, 14:13:06 » |
|
no to sprawdz bo to raczej to :!: a jak nie to sie cos jeszcze wykombinuje :!:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
Yen79
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 12, 2006, 16:51:29 » |
|
hej Temperatura sie nie rozni zbytnio od tem wody. Od wczoraj bojownik ma zmiany na luskach, lekki nalot i chyba lekko rozdete skrzela. Odlowilam go do 2 zbiornika i dodalam plyn na baktrie i pasozyty.
|
|
|
|
|
|
Yennefer
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 12, 2006, 22:54:46 » |
|
no to lipa :? tzn. ze jest to cos powazniejszego :? ciekawe co :?: hmmm moze posocznica :?: nie daje glowy ze to to :!: jezeli nie to mnie poprawcie :wink:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
Wodniczka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 13, 2006, 22:32:01 » |
|
Nawiązując do tematu chorych bojowników. Mój bojek od kilku dni ma coraz bardziej postrzępione płetwy. Na apetyt nie narzeka i żwawy jest jak zawsze. Ale te płetwy mnie niepokoją bo z każdym dniem łatwo zuważyć kolejne rozdarcia lub te co były się pogłębiają. Mam nadzieje ze nie straci płetw, ale nie potrafię dokładnie zdiagnozować tej dolegliwości. Pomóżcie mi uratować płetwy bojownika, jak moge mu pomóc??? Dzieki z góry i pozdrawiam wszystkich....
112l: 2 otoski , 1 zbrojnik, 2 kirysy, 4 prętniki, 4 danio pręgowane, 7 razbor klinowych, 3 bojowniki, temp. 25-26., nurzniec, anubiasy, kryptocoryny, moczarki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yen79
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 14, 2006, 09:22:30 » |
|
hej dzieki za sugestie, bojownik mi niestety padl, zrobie zdjecie i jak ktos rozpozna co to za choroba prosila bym o odpowiedz bo nie chce, zeby mi padla cala osada akwa. 
|
|
|
|
|
|
Yennefer
|
|
|
Yen79
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 14, 2006, 09:33:02 » |
|
ok, zdjecie zrobilam ale powiem szczerze ze nic na nim nie widac, tak ze daruje Wam widoku martwej ryby. Moze postaram sie szczegolowo opisac symptomy: Brak apetytu Bledniecie kolorow Nalot przy pyszczku i na grzbiecie Calkowity brak aktywnosci ryby Rozdecie skrzeli Problemy z oddychaniem Caly czas przy powierzchni wody jakby "polozona" na roslinach Na koncu po prostu opadl na dno akwarium ale w odroznieniu od samiczki nie mial rozdetego brzucha tylko byl raczej wychudzony 
|
|
|
|
|
|
Yennefer
|
|
|
Yen79
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 14, 2006, 09:37:55 » |
|
Do Wodniczki to wedlug tego co piszesz to ja bym stawiala albo na martwice pletw ( to bardziej drastyczna wersja) albo na to, ze sie ryby Ci po prostu leja w akwarium, ja tak mialam z bojownikiem i 2 skalarami, jak odseparowalam jednego skalara to bylo ok, bo drugi byl za wolny zeby sie rownac z bojownikiem i wszelkie rozdarcia pletw sie uspokoily 
|
|
|
|
|
|
Yennefer
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 14, 2006, 14:12:30 » |
|
wodniczka po prostu ci cos go obgryza :!: stawiam na pretniki :!:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
Wodniczka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 15, 2006, 09:34:01 » |
|
I to jest strzał w dziesiątkę, obserwowałam rybki ostatnio i faktycznie prętniki biją się namiętnie, podgryzaja i gonią po całym akwa. ale prętniki podgryzaja tez inne rybki , sama widzialam jak kilka razy prętniki skubały mi bojka. Niestety danio tez sie obgryzająą i gonią , tyle że tylko między sobą. A le co ja mam teraz zrobić  ? Odseparować??? I którą rybkę odseparować - bo to nie bez znaczenia. Poradzcie jak je ujażmić. Dzienki piękne, pozdrowionka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 15, 2006, 15:52:26 » |
|
ja jak mialem takie problemy z pretnikami to je oddalem i po klopocie :!: a danio tez obgryzaja :?: moze to tylko tak wyglada :!: ja mialem danio i sie ciagle ganialy ale nie obgryzaly :!: to niew ich naturze :!:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
|