Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: chory bojownik  (Przeczytany 4417 razy)
Yen79
Nowy
*

« : Luty 10, 2006, 12:30:56 »

witam serdecznie
Moze ktos bedzie mogl mi poradzic cos na temat mojego bojownika? Mam 70l akwarium, 2 skalary, 4 molinezje i 2 kiryski, no i chorego bojownika.
Jakis tydzien temu samiczka bojownika przestala jesc i miala problemy z oddychaniem, w koncu niestety mi padla. Wygladala mniej wiecej jakby ja ktos napompowal  Teraz bojownik przestal jesc ciagle siedzi w jednym miejscu, chowa sie w lisciach. Boje sie zeby nie skonczylo sie to tak jak w wypadku samiczki.
Dziekuje za sugestie i pomoc

Yennefer
szef1992
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 10, 2006, 12:53:42 »

A ma jakieś objawy zewnętrze. np. bladnięcie, postrzępione płetwy ? Mi to może wyglądać na pierwotniaki, zobacz tutaj i sparwdź czy objawy pasują:
http://www.akwarystykamojehobby.republika.pl/index_pliki/choroby.html#pierwotniaki

Ps. jeśli to pierwotniaki i dobrały się już do skrzeli to mysle że to już koniec  :?
Yen79
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 10, 2006, 13:14:56 »

nie zauwazylam zadnych objawow zewnetrznych, jedyne co mam to brak apetytu i "bojowy" zazwyczaj bojownik nagle sie chowie we wszystkich zakamarkach no i nie je wogole nawet ulubionych larw Sad
Jednakze samiczka przed tym jak padla to caly czas siedziala na lisciach przy samej powierzchni wody i miala widoczne problemy z oddychaniem

Yennefer
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #3 : Luty 10, 2006, 13:53:28 »

no to ma cos z aparatem labiryntowym :!: z tego co sie orientuje to nie ma na to lekarstwa :!: masz pokrywe na akwa :?: zmierz temperature pomiedzy lustrem wody a pokrywa :!: jezeli jest znaczna to musisz cos wykombinowac zeby sie zbytnio nie roznila :!: po prostu przeziebil sobie labirynt :!:

8317910

Yen79
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 10, 2006, 14:06:24 »

pokrywe mam! zmierze temperature i zobacze.

Yennefer
bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 10, 2006, 14:13:06 »

no to sprawdz bo to raczej to :!: a jak nie to sie cos jeszcze wykombinuje :!:

8317910

Yen79
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 12, 2006, 16:51:29 »

hej
Temperatura sie nie rozni zbytnio od tem wody. Od wczoraj bojownik ma zmiany na luskach, lekki nalot i chyba lekko rozdete skrzela. Odlowilam go do 2 zbiornika i dodalam plyn na baktrie i pasozyty.

Yennefer
bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 12, 2006, 22:54:46 »

no to lipa :? tzn. ze jest to cos powazniejszego :? ciekawe co :?: hmmm moze posocznica :?: nie daje glowy ze to to :!: jezeli nie to mnie poprawcie :wink:

8317910

Wodniczka
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 13, 2006, 22:32:01 »

Nawiązując do tematu chorych bojowników. Mój bojek od kilku dni ma coraz bardziej postrzępione płetwy. Na apetyt nie narzeka i żwawy jest jak zawsze. Ale te płetwy mnie niepokoją bo z każdym dniem łatwo zuważyć kolejne rozdarcia lub te co były się pogłębiają. Mam nadzieje ze nie straci płetw, ale nie potrafię dokładnie zdiagnozować tej dolegliwości. Pomóżcie mi uratować płetwy bojownika, jak moge mu pomóc???
 Dzieki z góry i pozdrawiam wszystkich....

112l: 2 otoski , 1 zbrojnik, 2 kirysy, 4 prętniki, 4 danio pręgowane, 7 razbor klinowych, 3 bojowniki,  temp. 25-26., nurzniec, anubiasy, kryptocoryny, moczarki
Yen79
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 14, 2006, 09:22:30 »

hej dzieki za sugestie, bojownik mi niestety padl, zrobie zdjecie i jak ktos rozpozna co to za choroba prosila bym o odpowiedz bo nie chce, zeby mi padla cala osada akwa. Sad

Yennefer
Yen79
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 14, 2006, 09:33:02 »

ok, zdjecie zrobilam ale powiem szczerze ze nic na nim nie widac, tak ze daruje Wam widoku martwej ryby. Moze postaram sie szczegolowo opisac symptomy:
Brak apetytu
Bledniecie kolorow
Nalot przy pyszczku i na grzbiecie
Calkowity brak aktywnosci ryby
Rozdecie skrzeli
Problemy z oddychaniem
Caly czas przy powierzchni wody jakby "polozona" na roslinach
Na koncu po prostu opadl na dno akwarium ale w odroznieniu od samiczki nie mial rozdetego brzucha tylko byl raczej wychudzony Sad

Yennefer
Yen79
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 14, 2006, 09:37:55 »

Do Wodniczki to wedlug tego co piszesz to ja bym stawiala albo na martwice pletw ( to bardziej drastyczna wersja) albo na to, ze sie ryby Ci po prostu leja w akwarium, ja tak mialam z bojownikiem i 2 skalarami, jak odseparowalam jednego skalara to bylo ok, bo drugi byl za wolny zeby sie rownac z bojownikiem i wszelkie rozdarcia pletw sie uspokoily Smiley

Yennefer
bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Luty 14, 2006, 14:12:30 »

wodniczka po prostu ci cos go obgryza :!: stawiam na pretniki :!:

8317910

Wodniczka
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 15, 2006, 09:34:01 »

I to jest strzał w dziesiątkę, obserwowałam rybki ostatnio i faktycznie prętniki biją się namiętnie, podgryzaja i gonią po całym akwa. ale prętniki podgryzaja tez inne rybki , sama widzialam jak kilka razy prętniki skubały mi bojka. Niestety danio tez sie obgryzająą i gonią , tyle że tylko między sobą. A le co ja mam teraz zrobić Huh? Odseparować??? I którą rybkę odseparować - bo to nie bez znaczenia. Poradzcie jak je ujażmić.

Dzienki piękne, pozdrowionka
bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Luty 15, 2006, 15:52:26 »

ja jak mialem takie problemy z pretnikami to je oddalem i po klopocie :!: a danio tez obgryzaja :?: moze to tylko tak wyglada :!: ja mialem danio i sie ciagle ganialy ale nie obgryzaly :!: to niew ich naturze :!:

8317910

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: