Polariss
Nowy

|
 |
« : Lipiec 28, 2008, 16:02:59 » |
|
Witam po raz pierwszy na forum więc przepraszam za niedociągnięcia Mam problem z bojownikiem, ale po kolei najpierw padła piękan samica ( diagnoza puchlina), a teraz mój piekny Boj od 6 dni siedzi na filtrze stracił apetyt i trochę kolory, białe nitkowate odchody - żadnego owrzodzenia, wytrzeszczu czy też objawów pleśniawki lub martwicy. No może poza brakiem 2-3 łusek na grzbiecie bez zmian chorobowych.Dodam że wcześniej był dość aktywny. Akwa 75l filtr aquael turbo 350, częściowe podmianki (1/3) raz na 7-9dni + sól akwarystyczna w proporcji. Obsada : Skalar x2, Neonx2, Kirys Panda x4, Zbrojnik duży ok 8-9cm i mały, gupiki 6szt., Black Molly 2szt., Danio 4szt., no i nieszczęśliwy Boj . Dodam że dość sporo roślin luwigia rospens, indica, alternantherea rubra cabomba etc. podmianka ok. 40% 7dni temu, wczoraj tradycyjnie 1/3 Proszę o poradę (Piątek 25 lipiec 2008) Poniedziałek 28 lipiec Nikt nie chce pomóc, a Boj już odłowiony ledwo dycha - płetw grzbietowa zanik kolorów, płetwy piersiowe prawie nie ma. No i rana (wrzód)na boku w pobliżu ogona"fi" ok 1mm. Leży - wspiera się praktycznie na ogonie trudności z podpłynięciem pod powierzchnię. Proszę o pomoć w diagnozie i leczeniu o ile nie jest za późno. No i co z resztą obsady - na razie żadnych anomali. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
xenotodon
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 28, 2008, 23:44:01 » |
|
sprawa wygląda tak bojownika tłukły: skalary i molinezje, a podskubywały dania. druga sprawa: zbyt duże i częste podmiany wody (moim zdaniem wystarczy 15-20 procent maksymalnie co dwa tygodnie). trzecia sprawa: zainwestuj w filtr o wydajności min.500 l/h lub wiecej najlepiej właśnie turbo, bo przez to pewnie musisz często zmieniać wodę (odchody leżą na żwirze). zainwestuj w testy na zw. azotowe to będziesz wiedział kiedy faktycznie podmieniać wodę. dla bojownika podaj żywy pokarm (dwa trzy robaczki, jak zje to będzie żył jak nie zechce to po nim) nie wlewaj żadnej chemii, pogorszysz tylko sytuacje, chyba, że jakiś biały nalot na skórze jest to wtedy kilka kropel akryflawiny (zgodnie z instrucją producenta).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polariss
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 29, 2008, 13:18:32 » |
|
Niestety potwierdziło się jedno z moich podejrzeń "Dziurawica" dziwne bo u Bojownika - u nasady ogona dziura ok 1mm na wylot. A więc nie skubiące Boja Skalary ani Molki z resztą mogę się zgodzić. Jeśli zdążę to zastosuję Bactopur Direct 1 tabl/2l kąpiel 30min. i do kwarantanny +witaminy. Nie wiem niestety czy mogły mieć na to wpływ Skalary które bywają nosicielami dziurawicy, czy może węgiel aktywowany w filtrze Aquaela ( jakiś miesiąc temu wymieniłem filtr TetraTec 400 - dziadostwo na Aquaela 350 Turbo wkład ZeoCarbon))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 29, 2008, 17:26:18 » |
|
zbyt duże i częste podmiany wody (moim zdaniem wystarczy 15-20 procent maksymalnie co dwa tygodnie).  zainwestuj w filtr o wydajności min.500 l/h lub wiecej najlepiej właśnie turbo, bo przez to pewnie musisz często zmieniać wodę (odchody leżą na żwirze) tak, a uzyskasz biotop sokowirówki dla bojownika podaj żywy pokarm (dwa trzy robaczki, jak zje to będzie żył jak nie zechce to po nim) znakomita rada dla kogoś kto stara się wyleczyć swojego pupila nie wlewaj żadnej chemii, pogorszysz tylko sytuacje, chyba, że jakiś biały nalot na skórze jest to wtedy kilka kropel akryflawiny (zgodnie z instrucją producenta). obawiam sie że bez "żadnej chemii" ta ryba nie ma szans na przeżycie A zostawiając na boku sarkazm. Myślę, że to nie dziurawica, a jakaś bakteria zaatakowała twoją rybę. Mógłby też być to jakiś grzyb ale nie widząc ryby nie jestem w stanie tego stwierdzić. Jeśli to bakterie to kąpiel w Bactopur Direct powinna pomóc i juz następnego dnia powinna być widoczna poprawa. jeśli nie pomoże to zastosuj godzinną kąpiel w MFC dając 400% dawki (obserwuj rybę przy kąpieli, moje gurami zniosły takie stężenie bez problemu). Rybka powinna przebywać w odosobnieniu w podwyższonej temperaturze. PS: Jak skończysz leczenie to przejrzyj trochę forum i zastanów się co jest nie tak w twojej obsadzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
xenotodon
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 29, 2008, 21:54:15 » |
|
lukas nie zgadzam się z twoimi uwagami po za jedną - to faktycznie nie dziurawica, objawia się na głowie, nigdy na płetwach. chyba zgodzisz się, że doszło do ataków? jeżeli zwierz ma chorobę wewnętrzną to b.direct będzie super ale moczony z żywym pokarmem przez kilka godzin (polecam wodzień) i podany doustnie, jeżeli ryba nie przyjmie pokarmu, to całe leczenie o kant d... z tym mfc to bez przesady (jeśli nie ma białych nalotów, ani kropek na skórze to będzie gwóźdź do trumny). sokowirówka powiadasz przy 500 l/h - przeczytaj choćby, co podaje producent aqua szut turbo 550 (jedyny z polskich, który bierze pod uwagę ryby i odchody w akwarium) - rozpiętość litrażowa jest ogromna. jeżeli chodzi o aquael to dolną granicę dzielę przez dwa i wychodzi mi prawie idealny filtr do akwarium. oczywiście biorąc pod uwagę standardowe zbiorniki. bo przecież można mieć 60 litrów o długości 1 metra to te przebiegi adekwatnie trzeba jeszcze zwiększyć. tu, żeby ruszyć taflę wody potrzeba powyżej 750l/h, aby zachować choć niewielki ruch kołowy zbiorniku. dla przykładu podam ci, że np.1000l/h w 60 cm zbiorniku z młodymi pyszczakami ok.4 cm świetnie się sprawdza (wiem,wiem że mowa tu o bojowniku) stosuję to w kilkudziesięciu zbiornikach i sprawdza się idealnie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polariss
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 30, 2008, 09:28:05 » |
|
Zdążyłem - Boj przetrzymał 30min w roztworze Bactopuru (1tab/1,5l) a już myslałem że to go zabije. Zaraz potem przeniosłem do kwarantanny 7l i wygląda na to że trochę się pozbierał, co prawda poleguje na otoczakach ale podpływa pod powierzchnię i ogólnie wygląda trochę lepiej np. kolory jakby żywsze. Pozostały dwa problemy 1) dziura - Nie na płetwie ! - tylko linia boczna u nasady ogona bardziej u dołu trochę większa niż na początku nieregularna ok 1,5x1,5mm która ewidentnie przeszkadza mu w pływaniu. 2) Fakt iż nie chwyta się za pokarm - próbowałem mrożonki i Tropical Beta dzisiaj spróbuję żywego (ochotki albo wodzienia ) ale muszę znaleźć dobre źródło ponieważ jest upał to po pierwsze, a po drugie mam podejrzenia że Boj załapał nicienie w żywej ochotce lub wodzieniu podanym na krótko przed pierwszymi objawami choroby. Dzisiaj rano do kwarantanny wrzuciłem jeszcze mniejszą ćwiartkę Bactopuru Direct i kontynuuję leczenie pytanie co dalej .... ? W ostateczności spróbuję Doxycyklinę 5mg tylko co z tym brakiem apetytu bo od 7-8 dni nie je. Zgadzam się z Lukasem że obsada nie jest idealna w drugim akwa mam tylko barwniaki czerwonobrzuche i zbrojniki, ale w ogólnym już raczej nic nie zmienię ale jestem otwarty więc proszę o sugestie tym bardziej iz jutro dostaję od znajomego akwa 40-50l . Z Xenotodonem się nie zgadzam w dwóch kwestiach 1) Nie było żadnego podgryzania -zbyt wiele czasu spędzam na obserwowaniu, wcześniej miałem dwa gurami złociste i brzanki zielone w ogólnym - faktycznie bandyci na Boja czy Gupiki ale wydałem. Skalarowi (czarnemu) przeszkadzają tylko Black Molly dlatego że są czarne podobnie jak on. Reszta żyje w harmonii. 2) Co do filtra to wystarczy go odpowiednio często czyścić - mnie to nie przeszkadza - a 650turbo wprawiłaby akwa w wir a wiesz że zarówno Bojownik jak i Skalary za tym nie przepadają i zbyt mocny ruch wody może wywoływac u nich długotrwały stres a co za tym idzie większą podatność na choroby.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
xenotodon
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 30, 2008, 19:50:32 » |
|
bactopur direct zawiera nifurpirinol, który działa niemal identycznie jak doxycylina. nie ma sensu zmieniać leku. ta dziura to nie jest na pewno dziurawica to raczej martwica płetw. idź do sklepu, w którym kupiłeś lek i poproś o książeczkę o chorobach ryb, znajdziesz w niej zdjęcia chorych ryb i lek,który trzeba zastosować. książeczka jest bezpłatna. możesz też poszukać porad sery w internecie - mają swoją stronę. uważam, że leczenie bactopur direct to dobry strzał. płetwy zazwyczaj odrastają, choć jak odpadnie cała ogonowa to chłopak będzie miał lekko zadarty do góry kręgosłup (to chyba od nienormalnej pracy mięśni).
bojownik faktycznie nie lubi dużego ruchu wody, u skalarów nie zauważyłem. w 60 cm zbiorniku mają aqua szut turbo 750l/h. na dnie nie ma ani grama odchodów. zero odmulania. nadmiar strumienia wody dla wolniejszych ryb kieruję zawsze na ścianki zbiornika lub po prostu do góry - to się naprawdę sprawdza.
dla poparcia swojej tezy dam przykład: fluval 3+ 700l/h do akw. 130 litrów aqua szut turbo 750l/h do akw. 80-200 litrów fan 3 700l/h do akw.150-250 litrów unifilter 750l/h do akw. 200-300 litrów przecież te filtry mają ten sam przepływ, więc proszę mi powiedzieć, kto podaję prawdę co do wielkości zbiornika?
przez wiele lat nauczyłem się, że żaden z nich, wg. mnie większość producentów przyjmuje, że w akwarium nie ma ryb lub jest ich śladowa ilość. temat ten był wzmiankowany też w magazynie akwarium. najbliżej prawdy jest szut ale prawdą jest tylko jego dolna granica.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
xenotodon
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 30, 2008, 19:54:57 » |
|
nie słyszałem też nigdy, żeby bojowniki chorowały na nicienie wiele gatunków ryb jest ich nosicielami ale większości one nie szkodzą (na pewno żyworodnym). choroba dotyczy części pielęgnicowatych i pielęgniczek z ameryki południowej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polariss
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 31, 2008, 08:33:52 » |
|
Witaj Xenotodon mam kilka uwag, ale po kolei : co do filtrów przedstawiasz bardzo racjonalne argumenty tak iż jestem w stanie sie z Tobą zgodzić i zakupić Aquaela Turbo 650 + deszczownie co powinno wyeliminować zbyt mocny ruch wody. Co do diagnozy już raczej nie, bo gdybyś śledził wątek (przebieg choroby) uważnie to przyznałbyś mi rację : początek choroby to apatia chowanie się za filtrem, następnie słabnący apetyt i ostatecznie nie przyjmowanie pokarmu nawet jeśli podstawiony pod sam nos, i kolejno białe nitkowate śluzowate odchody (co wskazywałoby na wiciowce i awitaminozę ) , wreszcie żółtawa plamka u nasady ogona - na ciele a nie na płetwie, plamka rozrasta się dość szybko przekształcając się w dziurę na wylot ciała. Na dzień dzisiejszy Boj wygląda jak po ataku "rekina" - ubytki ciała i mięśni u nasady ogona. Płetwy w normie tzn zachowany kolor może trochę posklejane a teraz cytat : Wiciowce (Spironukleoza) Choroba uleczalna. Może powodować dziurawice. Dotyka najczęściej paletek i innych dużych pielęgnic. Objawy: Spadek apetytu, białe, ciągnące się, kleiste odchody czasami wytrzeszcz oczu. Przyczyny: Pasożytnicze wiciowce z rodzaju Spironucleus. Dziurawica Choroba uleczalna. Choroba dotyka głownie paletki i inne duże pielęgnice. Objawy: Ubytki w tkance rybki w okolicach głowy i boków. Często w kształcie dziur( stąd nazwa choroby).Miejsca chorobowo zmienione często maja biały kolor. Występuje najczęściej przy zarażeniu wiciowcami.. Przyczyny: Zła jakołć wody, stres, uboga dieta pokarmowa , brak witamin i związany z tym atak wiciowców Hexamita symphysodoni. Z drugiej strony jednakże, w warunkach niekorzystnych, w sąsiedztwie tej dziury bądź w samej dziurze wytwarza się infekcja, która może doprowadzić do powstania gnijącej i stale powiększającej się rany. To zaczyna wyglądać jak trąd - odpadające fragmenty ciała i jeśli nie uda mi się powstrzymać rozwoju tego paskudztwa do soboty to zastanowię się nad eutanazją bo nie mogę patrzeć jak się męczy i jeśli odpadnie mu tylna płetwa to z kawałem ciała 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
xenotodon
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 31, 2008, 23:20:52 » |
|
znam wszystkie objawy dziurawicy widziałem ją wielokrotnie na pielęgnicach (najbardziej przerażający widok to była akara pom. bez połowy głowy przyniesiona do leczenia już po zawodach, co ciekawe żerująca). oczywiście przeźroczyste odchody są na początku (zazwyczaj niezauważane). trudno mi zdiagnozować coś czego nie widzę. nie spodziewałem się dziury na wylot ciała. mimo wszystko dalej zastanawiam się co to może być - może nowotwór? nigdy nie spotkałem się też z dziurawicą u jakiejkolwiek ryby azjatyckiej. przyszła mi też do głowy bardzo miękka woda 0-1 twardości węglanowej, która potrafi wywoływać ubytki ale w tkance kostnej.
nie widzę sensu w dalszym znęcaniu się chemią nad dziurawym bojownikiem, proponujne szklankę wody i lodówkę, ponoć tak humanitarnie usypia się ryby tropikalne.
pozdrawiam
ps. obserwuj skalary (na głowach i po odchodach).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polariss
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 01, 2008, 11:18:29 » |
|
W nocy Boj dokonał żywota - mimo wszystko dziękuję za pomoc i porady. Widok był straszny - ubytki ciała w pobliżu ogona były tak duże że po odłowieniu martwego było widać ości i kręgosłup. Jak mi się uda to załączę jeszcze zdjęcia zarówno żywego jak również martwego Bojownika, co prawda nie najlepszej jakości bo robione komórką i zamykam wątek. Mam nadzieję że nikomu się to nie przytrafi a z drugiej strony opisany tu przypadek pomoże w szybszej diagnozie i uratuje życie kolejnemu Bojowi. Mnie zaś pozwoli uniknąć w przyszłości błędów popełnionych przy obsadzie, żywieniu i utrzymywaniu optymalnych parametrów wody 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
xenotodon
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 02, 2008, 17:16:17 » |
|
chętnie zobaczę foto! nie wiń siebie za tą chorobę, po prostu ślepy los. każdy z nas może paść np. na raka.
proszę prześlij foto. lubię trudne sprawy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Polariss
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 04, 2008, 21:22:35 » |
|
Zgodnie z obietnicą miałem załączyć zdjęcia chorego boja ( ostatni dzień) i już martwego . Proszę o podpowiedź jak to zrobić by nie naruszyć zasad forum i by zdjęcia mogły dostępne dla forumowiczów. Zdjecia to jpg-i
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 04, 2008, 21:23:42 » |
|
www.imageshack.uszaladuj fotke i wstaw na forum link do zdjecia lub przez fotosik.pl http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=4540.0 tu masz instrukcje.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2008, 21:29:08 wysłane przez Grajewiak »
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
|