Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bojownik  (Przeczytany 7636 razy)
Huee
Stały użytkownik

« : Lipiec 14, 2009, 17:52:47 »

Witam mój kolega ma problem nie ma internetu ma bojownika w 54 lub 60litrowym akwarium wczoraj go kupil i tak najpierw chował sie po kątach teraz jest juz bardziej ruchliwy lecz jest problem mało je leci pokarm ,a on nawet nie zwraca uwagi na pokarm od wczoraj zjadł jakies 3-4 płatki takie małe pokarm wolno opada na dół płatki :/. Jest z 10 Neonami Innease lecz one nie zabierają mu pokarmu najwyżej jak bardzo nisko :/

Bojownik jest Niebieski z takim długim ogonem i najpierw miał na  nim takie białe opuszki[tak to nazwać?], a dzisiejszego dnia ma takie czerwone w tym miejscu :/
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #1 : Lipiec 14, 2009, 18:04:39 »

takie białe watowe ?
Wydaje mi sie ,zę to jakaś choroba.

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
Huee
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Lipiec 14, 2009, 18:07:02 »

Mial takie biale mleczne a teraz ma czerwone w tym miejscu :/ . I nic nie chce jeść :/
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #3 : Lipiec 14, 2009, 18:25:50 »

zrób fotke

Huee
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Lipiec 14, 2009, 19:26:36 »

Ok zrobie jutro będzie jak mi sie uda bo nie często ten swój ogon tak rozszerza,a i kumpel do mnie dzwonił mówił,że rzucił jedzenie rybką i bojownik wziął płatek chwila i nagle wypluł ;/ . On ma takiego tylko mniej niebieski chociaż zależy jak się patrzy jutro postaram się dać fotke .

I chowa sie po krzakach ogólnie w tym akw jest 2 dni tak to był nie wiem ile czasu w kubku :/ .
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2009, 19:33:12 wysłane przez Huee » Zapisane
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #5 : Lipiec 14, 2009, 19:36:10 »

Kolor nie ma żadnego znaczenia ,płatki wypluwał ,bo wybrzydzał moje małe bojowniczki nei chciały mikrovitu ,ale jadły go potem bo ,,z braku laku to i kit dobry"

Była kalimatyzacja?

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #6 : Lipiec 14, 2009, 20:17:17 »

Po pierwsze to daj foto właściwego rybka (a nie jakiegokolwiek) żeby można było obejrzeć te plamy na ogonie. Po drugie jego brak apetytu nie musi być spowodowany chorobą, bojowniki często z początku kapryszą przy jedzeniu. Rybka musi się przyzwyczaić do nowego żarcia, w końcu nie wiadomo czym był karmiony w sklepie i wcześniej u chodowcy. Mój pluł i głodował przez tydzień zanim się przekonał, że to co mu daję jest pyszne. Trzeba mu urozmaicić jedzenie, podawać nie tylko płatki ale i żywą karmę i mrożonki.
I chowa sie po krzakach
Bojki lubią buszowanie w krzakach. Niech twój kolega zaobserwuje czy rybek w tych krzakach tkwi cały czas niemrawo i nieruchomo, czy po prostu "zwiedza", przygląda się wszystkiemu i szuka jedzonka. U bojków takie zachowanie jest bardzo charakterystyczne.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Huee
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Lipiec 14, 2009, 21:08:57 »

Znaczy obserwowałem go i wchodzi w te krzaczki i kreci główką troche albo stoi przy takim konarze i patrzy widzi swoje odbicie nie wiemy tez jak to zamaskowac bo np w szybe sie gapi dość długo lub siada na filtrze[je sli tak to można nazwać] Ale jest lepiej 1 dnia nawet sie nie ruszał[z kubeczka był :/ ] To zdjęcie co wam dałem to jest ten sam tylko,że jego ma mniej kolorów. Jutro dam zdjęcie lecz z tymi plamami będzie trudno bo nie pokazuje tak rozwartego ogona często ;] .

I jeszcze pytanie od kumpla wie,że bojowniki nie lubią silnego ruchu tafli wody i ma pytanie czy lepsza jest deszczownia[do napowietrzania z tego co wiem jest lepsza] czy taki napowietrz acz [On ma taki jak ja,że się podłącza rurkę do filtra wyciąga po za akwarium i lecą bąbelki ;] ]
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 14, 2009, 21:11:41 »

Moj bojownik tez przez pierwsze 3 dni dopiera zaczynal kumac o co chodzi i wybrzydzał, ale jesli cos ma to warto sie zainteresowac.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #9 : Lipiec 14, 2009, 21:16:41 »

Bojkowi nie potrzebny jest napowietrzacz, jest labiryntowcem, pobiera tlen z powietrza. Trzeba tylko przykryć akwa żeby rybek nie przeziębił sobie labiryntu. Temp. wody (26 - 28*C) i powietrza nad nią powinna być zbliżona. Jeśli w akwa są inne rybki spokojnie wystarczy deszczownia (woda napowietrza się poprzez ruch powierzchni), tylko wylot trzeba skierować na szybę.
Jutro dam zdjęcie lecz z tymi plamami będzie trudno bo nie pokazuje tak rozwartego ogona często ;] .
Mozna mu pokazać lusterko i jak się nastroszy wtedy cyknąć zdjęcie.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: