Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Alternanthera Rosaefolia help!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Alternanthera Rosaefolia help!  (Przeczytany 5931 razy)
kooonraad
Nowy
*

« : Sierpień 17, 2010, 15:14:37 »

Witam! Od jakiegoś czasu mam problem z rośliną o nazwie Alternanthera Rosaefolia. Gdy ją kupiłem rosła w miarę dobrze, nie było z nią żadnych kłopotów. Teraz wogóle nie rośnie, zmieniła kolor. Może czegoś jej brakuje. Oto zdjęcia:

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 18, 2010, 07:15:02 »

Napisz trochę więcej o samym akwarium, jakie masz oświetlenie, jakie podłoże, jakie nawozy stosujesz. Rośliny o liściach czerwonych (czerwonawych) do wzrostu i utrzymania koloru potrzebują silnego oświetlenia, w przypadku twojej rośliny zalecane jest również nawożenie co2 i Fe.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2010, 07:36:01 »

Ta roślina potrzebuje sporo światła, dobrego nawożenia także dwutlenkiem węgla. Uprawa tej rośliny należy do trudnych.

kooonraad
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 18, 2010, 18:41:26 »

Akwarium ok. 126l, co tydzień podmiana wody (2 wiadra czyli około 25 litrów)
Oświetlenie 3x 18W, 2 świetlówki to Philips Aquarelle. Mam zamiar dodać jeszcze jedną świetlówkę.
Podłoże: hmm... na spodzie warstwa ziemi. Na niej Źwir o różnej grubości od 3mm do nawet 10mm. Z przodu oraz z prawej strony dna jest zwykły piasek (oczywiście płukany X razy Smiley )
Nawozy: od niedawna Bimbrownia (nie stać mnie niestety na profesjonalny sprzęt do CO2), co 2 tygodnie 10ml Aquafolrin POTASSIUM (Tropical), codziennie ok 3ml nawozu AQUA GAINER od bardzo dobrego sklepu akwarystycznego kupiony przez allegro
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 19, 2010, 08:11:02 »

Jak długo roślina jest w zbiorniku (kiedy ją posadziłeś)?
Wiedz,że:
Chociaż w naturze alternantera jest rośliną błotną, dość dobrze znosi uprawę w ciągłym zanurzeniu, przy czym szczególnie nadają się do tego jej formy hodowlane. Jest rośliną bardzo światłolubną - wymaga silnego oświetlenia o pełnym spektrum widma! W zbyt słabym oświetleniu traci liście i szybko marnieje. Podłoże powinno być wzbogacone ziemią ogrodową. W dobrych warunkach roślina ma tendencję do wyrastania ponad lustro wody - nie powinno się do tego dopuszczać, ale wcześniej należy skracać jej pędy
cytat z książki "Podwodny ogród" prof. Stefana Kronobisa

U ciebie za mało jest światła (0,42W/litr) - powinno być więcej - dla tejże rośliny jakieś 0,6W/litr. Oczywiście do tego CO2 (obawiam się że bimbrownia się nie sprawdzi za bardzo).

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #5 : Sierpień 19, 2010, 08:57:10 »

Może dla eksperymentu próbowałbyś ją doświetlić punktowo w postaci dodatkowego reflektorka?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 19, 2010, 09:37:30 »

Jaki masz poziom fosforu i azotu?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
andriejewicz
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 24, 2010, 12:58:29 »

wg mnie zbyt mało światła. ja k swoim miałem za mało i mi marniała (marniały i odpadały liście) mimo że rosła
dodałem światła i odżyła choć wcześniej "zepsute" liście musiała zgubić

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: