Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [Razbora klinowa] dziwny objaw
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: [Razbora klinowa] dziwny objaw  (Przeczytany 1602 razy)
KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« : Grudzień 18, 2008, 07:46:06 »

Dzisiaj rano zauważyłem, że jedna z razbor leży na dnie do góry brzuchem. Oddycha nieco szybciej niż normalnie ale nie ma zaczerwienionych skrzeli. Rusza płetwami i próbuje się odwrócić ale nie może. Ma jakby lekko rozdęty brzuch i zaczerwienione okolice odbytu - ledwie widoczny róż. Wzór od brzucha do połowy ciała w górę zrobił się blady. Jest to samiczka.
Parametry wody stabilne i niezmienne o dawna 6,3-6,5pH  4kH, 5gH,  0 NO2, NO3 ~15. Temperatura 27*C. Pozostałe ryby i krewetki zero oznak osłabienia czy choroby - z resztą ta chora rybka też jeszcze wczoraj nie wyglądała źle.
Odłowiłem ją do osobnego akwarium i podniosłem temperaturę do 31*C - to na wypadek przeziębienia pęcherza pławnego, ALE NIE WIEM CZY TO JEST TO  Huh Sad
Leki mogę podać najwcześniej po 18:00 bo raz że nie mam, a dwa nie wiem co podać?!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2008, 07:54:33 wysłane przez KSnake » Zapisane

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
zegarsky91
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 18, 2008, 11:00:14 »

Zapalenie pęcherza pławnego
penicylina 600 000jednostek na 100l.

lub posocznica
Penicylina krystaliczna 600 000 jednostek na 100l
Chlorocyklina: 1,3g na 100l
Chloromycetyna: 5g na 100l

w przypadku posocznicy powinno przejść na inne rybki wiec sądzę i to zapalenie pęcherza ;p

KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« Odpowiedz #2 : Grudzień 18, 2008, 12:01:18 »

Właśnie tak mi się wydawało, że inne rybki też powinno zaatakować jeśli to posocznica - chociaż teraz nie ma mnie w domu to liczę, że jednak nic się złego nie dzieje reszcie obsady.
A nie ma innego środka niż penicylina, który można dostać bez recepty

UPDATE:  Niestety kiedy wróciłem do domu rybka była już śnięta  Cry  - nie wystąpiły inne objawy. Pozostałe ryby są zdrowe jak na razie. Nie wiem co to było i mam nadzieję, że wiedzieć już nie będę musiał nigdy.

- Temat do zamknięcia -
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2008, 17:23:50 wysłane przez KSnake » Zapisane

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: