Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: sum rekini  (Przeczytany 3189 razy)
kwiatuszek19
Nowy
*

« : Maj 23, 2004, 20:13:56 »

czesc wam pomozcie mi
niedawno zalozylam akwarium i zakochalam sie w tej rybce a wlasciwie w tym sumie:):)chciala bym sie cos dowiedziec mam 35 litrowe akwa i czy one na serio tak  strasznie duze urosna do 50 cm :)w sklepie zoologcznym widzialam ze sa dosc male a czy sa tez agresywne i moga mi zjesc gupiki??co zrobic zeby mi nie zdechly pomocy pozdrawiam Smiley
kwiatuszek19
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 23, 2004, 21:04:51 »

Cytat: kwiatuszek19
chciala bym sie cos dowiedziec mam 35 litrowe akwa i czy one na serio tak  strasznie duze urosna do 50 cm :)w sklepie zoologcznym widzialam ze sa dosc male

Cóz mogę powiedzieć Kwiatuszku, szykuj większe akwa:

Cheesy W niewoli (w akwariach) dożywają do 30cm ale to zależy do warunków (wielkosci akwarium) bo mogą osiągnać i 50cm albo i więcej. Tym nie mniej akwarium dal sumików rekinich (Pangasius sutchi) musi mieć minimum 150cm długosci i 60-70cm szerokości, jak więc widzisz te 35L to jest ciut przyciasne mieszkanko Smiley
Najlepiej trzymać je w stadzie.
Gupików Ci nie zjedzą, to łagodne, wręcz płochliwe zwierzęta, kłopot sprawai karmienie gdyż trzeba im podać żarełko tuż przed pysk, inaczej opadnie na dno. Sam sporo się natrudziełm z ich karmieniem ale po czasie nauczyły się jeść z dna Smiley (a żadna książka nie przypisuje im tej zdolności).
Ryba owszem bardzo ładna i ciekawa, jednakże prze zakupem kazdej rybki należy o niej poczytać a dopiero potem pujsc do sklepu, to tak na przyszłość.
Pozdrawiam.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Maj 24, 2004, 15:00:37 »

Ten egzemp. na fotce ma sporo ponad 50cm Wink ciekawe co on jadłe żeby taki sobioe urosnąć ... to bardzo ciekawe że dzieci takich "rybek" w akwariach się trzyma. Może sam takieog zahoduje w starej wannie i kiedyś zrobie wędkarskie przygody Tramala w łazience z sumem rekinim Wink Pozdr.

112,25
ataeb22
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 26, 2004, 10:51:56 »

Ja mam suma rekiniego jakieś 2 miesiące.Od tego czasu bardzo mało urósł.Ma około 7 cm, ale co najgorsze cały czas przebywa pod filtrem i w zasadzie nie rusza się spod niego. Rybki tak jakby nie było.Jedynie rano jak włączam światło w akwarium widze jak pływa przed przednią szybą ale zaraz po tym wraca pod filtr.Nie mam z niego zadnej przyjemnosci.Aha i jeszcze jedno. Jest dosyc płochliwy boi sie nawet noenka :lol:

Stary wiekiem(35), młody stażem(tydzien z hakiem)
60l, bojownik,kilka danio, 2 kiryski, 2 zabki, 2 mieczyki, glonojad, brzanka rekinia, 2 molinezje, 3 razbory
YouPeter
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 26, 2004, 14:02:41 »

Cytat: ataeb22
Ja mam suma rekiniego jakieś 2 miesiące.Od tego czasu bardzo mało urósł.Ma około 7 cm, ale co najgorsze cały czas przebywa pod filtrem i w zasadzie nie rusza się spod niego. Rybki tak jakby nie było.Jedynie rano jak włączam światło w akwarium widze jak pływa przed przednią szybą ale zaraz po tym wraca pod filtr.Nie mam z niego zadnej przyjemnosci.Aha i jeszcze jedno. Jest dosyc płochliwy boi sie nawet noenka :lol:

Poprostu masz go bardzo przestraszonego i pływa tylko wtedy kiedy nikogo nie ma w pokoju. Mój to całymi dniami bez żadnej przerwy pływa od prawej do lewej przy przedniej ścianie. Jest to najbardziej ruchliwa ryba w moim akwarium.

A co do wzrostu tej ryby to rośnie ona w zeleżności w jakim jest akwarium (jak jest w małym to osiąga małe rozmiary).
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: