Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « Obsada do akwarium 250l ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do akwarium 250l ?  (Przeczytany 7362 razy)
suma99
Nowy
*

« : Lipiec 29, 2008, 15:25:20 »

Witam Wszystkich Smiley
Czy ktoś mógłby mi zaproponować obsadę do aqua 250l
Mam na myśli małe pielęgnicowate np. pielęgnice ramireza, ale co do nich chodzi mi o inne małe i spokojne pielęgnice poza tym jakieś kąsaczowate ogólnie ryby które będą żyły razem w spokoju i harmonii no i oczywiście jakąś florę do tego z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i rady.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 29, 2008, 15:46:59 »

Ojej. Kombinacji sporo. Masz jakieś ulubione kolory? Jakie planujesz mieć parametry wody w tym akwarium? Jakie oświetlenie i podłoże? Ile ma być tych roślin? Kolorowe czy zielone?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
suma99
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 29, 2008, 16:33:32 »

Planowane parametry wody
Temp. ok 24-26*C
 pH 6.0
Twardość 4-5n z lekkim dodatkiem garbników
oświetlenie chwilowo jarzeniówki 2x30W (które w najbliższym czasie mam zamiar zmienić na coś lepszego)
podłoże ciemny drobnoziarnisty żwir + piasek
dodatkowo biogrunt i kulki gliniano-torfowe
filtr aquael 250 PLUS
napowietrzacz airfish 5W+ kuryna powietrzna na tyl aqua
grzałka 300W+termostat
narazie wszystko jest w kartonach bo z urządzaniem zbiornika muszę poczekać jeszcze do przyszłego tygodnia

chciałbym by w aqua znalazły się ramirezki ale myślałem również o barwniakach, może inne małe i niekonfliktowe pielęgnicowate (i tu pytanie jakie) jakieś kąsaczowate np.neon inesa/czarny coś ze zbrojników bądz sumów sam nie wiem. A co Ty Emi zaproponowałabyś do takiego aqua i ramirezek?
interesują mnie ciekawe rośliny na 1-2-3 plan (nie koniecznie o kolorze zielonym) ale takie którym parametry wody będą pasowały

P.S. Dziękuję za odp. i również Gorąco Pozdrawiam Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 29, 2008, 16:46:42 »

O ciekawych roślinach z kurtyną napowietrzającą i tak słabym oświetleniem to można pomarzyć  Sad

Proponuję żabienice, zwartki, nurzańce. One powinny dać radę.

Co do ryb to przejrzyj tą stronę z kąsaczami i zobacz co Ci się podoba:

http://www.aquarium2004.republika.pl/kasaczowate_kasaczowate.htm

Pozdrawiam,
Emi

suma99
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 29, 2008, 17:42:22 »

THX
A Pielęgnice jakie Proponujesz???
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 30, 2008, 08:59:59 »

Przede wszystkim nie brałabym ramirezów bo one mi się nie podobają a poszłabym w coś większego jak pielęgnica ellioti i do tego stadko jakichś większych rybek, które wolą twardszą wodę (pytasz więc proszę). Każdy ma inny gust i co innego mu się podoba, co innego też mam możliwość pewnie kupić w sklepie niż Ty  Cheesy

Jeśli jednak chcesz jakieś pielęgniczki to polecam pielęgniczki boliwijskie. Są dużo wytrzymalsze niż ramirezy a przynoszą nie mniej radości. Do tego stadko jakichś czerwonych bystrzyków (rosną spore i ładnie się prezentują w dużym akwarium) i ekipka czyszcząca złożona z otosków, ewentualnie jakaś eLka (np L168 - tani i piękny zbrojnik), kilka ciekawych kirysków na dno.

Pozdrawiam,
Emi

suma99
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 30, 2008, 15:55:58 »

Dzięki Serdeczne za pomoc Smiley Będę musiał to rozważyć na razie muszę się zadowolić tym baniaczkiem który już mam ale w przyszłości Cheesy:D:D:D Cheesy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: