Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pilne jak podratować ten baniaczek ?  (Przeczytany 3763 razy)
pawelek-131
Stały użytkownik

;)

« : Listopad 27, 2010, 12:22:57 »

Witam wszystkich forumowiczów!  Wink Mam baniaczek nie oszukujmy się strasznie zaniedbany, ale chcę to zmienić Wink

A więc tak :
Akwarium ma 45l
Oświetlenia brak bo się żarówka spaliła.. Ale już nie długo kupię nową.
Rośliny zapomniałem nazwy ale i tak są tylko dwie małe..
Obsada:
5 neonków i 2 kiryski pstre.
Grzałka 25w i filtr aqua fan mini 1
I to by było wszystko to co można napisać o tym baniaczku... Embarrassed  Undecided
A tutaj zdjęcia:

Tutaj mamy cały baniak.

Widok z góry.

Jedna z dwóch roślinek(Druga jest taka sama)

A tu jest mata na tył baniaka zrobiona przeze mnie. Wczoraj wykonałem(Pomysł z tego forum)

Proszę o pomoc jak doprowadzić ten baniaczek do normalności. Tz. Jakie rybki dokupić jakie roślinki i jak o nie dbać itp. I może jeszcze jaka ta świetlówka ma być ja miałem chyba aqua gloo. Jak umieściłem w złym dziale to poprawcie Wink
Z góry dzięki za pomoc Wink
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #1 : Listopad 27, 2010, 12:56:55 »

Po pierwsze neonki i kiryski to ryby stadne a masz troche za mały litraż na te rybki.
Wywal tą porcelane ( ja bym wyrzucił również te większe kamienie ), masz pokrywe, czy lampke biurową ??, kup jak najszybciej tą żarówke, bo na moje oko to ta roślinka ( żabienica chyba jakaś ) Ci padnie z braku oświetlenia, dokup jakieś roślinki. I zmień obsade np. bojownik i coś jeszcze.

pawelek-131
Stały użytkownik

;)

« Odpowiedz #2 : Listopad 27, 2010, 13:01:51 »

A jakie roślinki i jeszcze jakie i ile tych rybek dokupić??
Dzięki za odp Neon-Innesa  Wink
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 27, 2010, 13:47:09 »

Roślina jaką masz to Anubias..pewnie dlatego jeszcze się trzyma bo nie potrzebuje za dużo światła. Dokupić możesz roślin równie mało wymagających np. mchy, Subwasertang, Żabienice, Bacopa, Najas, Microsorum..
Powinieneś też zmienić filtr, bo ten który masz jest za słaby na taki litraż.
Z rybek..możesz np. mieć z 6 sztuk kirysków Pigmejskich (one pływają bardziej w toni niż na dnie) lub Pandy. Ładnie wyglądała by tez jakaś ławica Microrasbor a do tego np. krewetki Blue Perl.
Zamek i duże kamienie wyrzuciła bym.

ponczo7
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 27, 2010, 14:57:17 »

najlepszymi roślinami do tego akwa były by Anubiasy i jakieś mchy . Możesz dać też jakies fajnie korzonki .

Wywal ten zamek . Smiley

akwa 130 l

1 neon inesa
3 glonojady zbrojniki
1 glonojad złoty
2 bojcje
2 sumy
1 kosiarka
1 pyszczak
2 danio
2 molinezje
1 niewiem jaka
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 27, 2010, 15:02:22 »

Dodam tylko, czego przedmówcy nie dostrzegli, że anubiasy są źle posadzone. W żadnym wypadku nie przysypuj kłącza !!

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Listopad 27, 2010, 15:59:05 »

O! Masz tło jak ja w 200l Smiley

Reanimację baniaczka proponuję w tej kolejności:

1. Oddaj rybki komuś z większym akwarium lub do sklepu (może się zgodzą na wymianę z odbiorem za 2 tygodnie).
2. Wyjmij wszystko z akwarium - będziesz miał nowe spojrzenie na to co robisz.
3. Wybierz jakiś ładny żwirek lub piasek na dno (jeśli chcesz mieć kiryski), to małe akwarium, więc nie potrzeba dużo żwirku. Jeśli podoba ci się ten, który masz to też może zostać.
4. Kamienie które masz się przydadzą.
5. Zamontuj światło.
6. Kup 2-3 gałęzatki, kępkę mchu (np taiwan czy christmass), cryptocorynę axelrod (rośnie dość niska i nie potrzebuje dużo światła) ewentualnie jakieś inne roślinki, które ci się podobają na allegro można tanio zakupić
7. Kup jakiś 1 korzonek nie za duży żebyś miał na czym posadzić mech.

Ja to widzę np tak:

8. Po około 2 tygodniach wpuść rybki np:

- 6-8 kirysków pigmej lub panda bo pstre są za duże lub krewetki (red cherry albo babaulti rainbow sa latwe w hodowli i bardzo dekoracyjne)
- do tego kilka sztuk: Pseudepiplatys annulatus lub Aphyosemion australe lub Microrasbora Galaxy - będą się bardzo dobrze czuły w takim litrażu z mchami i zaroślami po bokach.

Anubiasy sadzi się najlepiej na korzeniu/kamieniu, ewentualnie można sadzić w żwirku, ale zasypujesz tylko korzenie a nie kłącze (jak wspomniał ivan23). Gałęzakę należy rozłożyć na kamieniu i przywiązać nitką lub siatką. Mech będzie pięknie się prezentował przywiązany na korzeniu poziomym. Cryptocoryna stworzy gąszcz, ale nie powinna przeszkadzać w pracy filtra. Anubiasy troszkę przykryją grzałkę jeśli przywiążesz je do jakiegoś kamienia lub korzonka i podniesiesz nad żwir.

Przy takiej obsadzie będziesz miał ładne, kolorowe akwarium w którym coś się będzie działo a nie będziesz miał problemu z przerybieniem, za małą filtracją itp. Przy tych roślinach, które zaproponowałam nie musisz montować bardzo mocnego światła, w zasadzie to i przy lampce biurkowej by pewnie dały rade, oczywiście świetlówka jest lepsza.

Mam nadzieję, że pomogłam Smiley
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2010, 16:13:19 wysłane przez gosieks83 » Zapisane
pawelek-131
Stały użytkownik

;)

« Odpowiedz #7 : Listopad 27, 2010, 17:10:15 »

Dzięki wielkie wszystkim za odp Cheesy Na pewno zmiany zacznę jak najszybciej Wink Dzięki gosieks83 za rozbudowaną wypowiedź Wink A wiesz co do tła to ładne tło od pięknej dziewczyny Wink
lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Grudzień 04, 2010, 23:34:31 »

a mi się podoba twoje podejście widać, że wcześniej co nieco poczytaleś na forum choćby tło hehe
idź za ciosem i obsadź zbiornik, ja bym tam wsadził na trzeci plan np cabombe, rogatke lub moczarke wtedy jak się rozrośnie ładnie zakryje filtr
koleżanka gosieks83  widać przyłożyła sie do twojego akwa wiec jej nie zawiedź hehe
czekamy na fotki z efektami pozdro
pawelek-131
Stały użytkownik

;)

« Odpowiedz #9 : Grudzień 05, 2010, 12:58:38 »

Tu jest link do zmian w moim baniaczku;)
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/pawelek-131-45l-%29-34381/new/#new

W sumie to jeszcze nie dużo, ale zawsze coś Wink
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #10 : Grudzień 05, 2010, 14:10:01 »

Tu jest link do zmian w moim baniaczku;)
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/pawelek-131-45l-%29-34381/new/#new

W sumie to jeszcze nie dużo, ale zawsze coś Wink

Link do zdjęcia nie działa...

pawelek-131
Stały użytkownik

;)

« Odpowiedz #11 : Grudzień 05, 2010, 15:09:24 »

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/48fccb381fa55b0a.html
Teraz powinien działać Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: