O! Masz tło jak ja w 200l

Reanimację baniaczka proponuję w tej kolejności:
1. Oddaj rybki komuś z większym akwarium lub do sklepu (może się zgodzą na wymianę z odbiorem za 2 tygodnie).
2. Wyjmij wszystko z akwarium - będziesz miał nowe spojrzenie na to co robisz.
3. Wybierz jakiś ładny żwirek lub piasek na dno (jeśli chcesz mieć kiryski), to małe akwarium, więc nie potrzeba dużo żwirku. Jeśli podoba ci się ten, który masz to też może zostać.
4. Kamienie które masz się przydadzą.
5. Zamontuj światło.
6. Kup 2-3 gałęzatki, kępkę mchu (np taiwan czy christmass), cryptocorynę axelrod (rośnie dość niska i nie potrzebuje dużo światła) ewentualnie jakieś inne roślinki, które ci się podobają na allegro można tanio zakupić
7. Kup jakiś 1 korzonek nie za duży żebyś miał na czym posadzić mech.
Ja to widzę np tak:

8. Po około 2 tygodniach wpuść rybki np:
- 6-8 kirysków pigmej lub panda bo pstre są za duże lub krewetki (red cherry albo babaulti rainbow sa latwe w hodowli i bardzo dekoracyjne)
- do tego kilka sztuk: Pseudepiplatys annulatus lub Aphyosemion australe lub Microrasbora Galaxy - będą się bardzo dobrze czuły w takim litrażu z mchami i zaroślami po bokach.
Anubiasy sadzi się najlepiej na korzeniu/kamieniu, ewentualnie można sadzić w żwirku, ale zasypujesz tylko korzenie a nie kłącze (jak wspomniał ivan23). Gałęzakę należy rozłożyć na kamieniu i przywiązać nitką lub siatką. Mech będzie pięknie się prezentował przywiązany na korzeniu poziomym. Cryptocoryna stworzy gąszcz, ale nie powinna przeszkadzać w pracy filtra. Anubiasy troszkę przykryją grzałkę jeśli przywiążesz je do jakiegoś kamienia lub korzonka i podniesiesz nad żwir.
Przy takiej obsadzie będziesz miał ładne, kolorowe akwarium w którym coś się będzie działo a nie będziesz miał problemu z przerybieniem, za małą filtracją itp. Przy tych roślinach, które zaproponowałam nie musisz montować bardzo mocnego światła, w zasadzie to i przy lampce biurkowej by pewnie dały rade, oczywiście świetlówka jest lepsza.
Mam nadzieję, że pomogłam