Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Pękło wielkie akwarium w chnskim centrum handlowym!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pękło wielkie akwarium w chnskim centrum handlowym!  (Przeczytany 3839 razy)
Spicy99
Zainteresowany
**

« : Grudzień 28, 2012, 20:30:20 »

W gigantycznym zbiorniku o pojemności ok. 33 ton pływały rekiny, egzotyczne żółwie i całe mnóstwo różnych gatunków ryb. Akwarium było największą atrakcją szanghajskiego centrum handlowego. Wokół zbiornika zawsze gromadziły się tłumy.

Gdy szyby akwarium (o grubości około 25 centymetrów) niespodziewanie pękły, cała zawartość zbiornika wylała się na stojących obok niego ludzi. Rannych zostało 15 osób.

http://www.rmf24.pl/ciekawostki/news-w-centrum-handlowym-peklo-gigantyczne-akwarium-z-rekinami,nId,765767

Było m.in.  ~60l
Jest - 128l - ogólne

''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
[img]http://img221.imageshack.us/img221/
margin
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 28, 2012, 21:56:06 »

Nie strasz, proszę   Sad

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2 : Grudzień 29, 2012, 00:39:56 »

Ciekawe jaka była przyczyna pęknięcia?
Ręki sobie uciąć nie dam, ale jestem przekonany, że musiało to być jakieś uszkodzenie mechaniczne.
Zbiornik sam z siebie w ten sposób po prostu nie pęka.

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #3 : Grudzień 29, 2012, 07:37:50 »

Ciekawe jaka była przyczyna pęknięcia?
Ręki sobie uciąć nie dam, ale jestem przekonany, że musiało to być jakieś uszkodzenie mechaniczne.
Zbiornik sam z siebie w ten sposób po prostu nie pęka.

Wiesz może ono już dawno pękało - takie mikro pęknięcia być może juz podczas montażu, a że dopiero teraz nastąpiła katastrofa...
A tak przy okazji - spać nie możesz ? Cheesy

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 29, 2012, 07:53:59 »

Oglądałem to w naszej tv .. chyba w tvn ... i powiedzieli, że przyczyną mogło być to, że jedna z szyb była szybą zewnętrzną i na nią działały temperatury ... od ujemnych do dodatnich. Szyba musiała sporo się napracować, aż chyba po 2 latach istnienia akwarium nie wytrzymała.

pozdrawiam
asmi
Spicy99
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 29, 2012, 12:58:04 »

A-smi w jakim programie? Bo oglądałem wczoraj fakty i nie mówili o tym .

Było m.in.  ~60l
Jest - 128l - ogólne

''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
[img]http://img221.imageshack.us/img221/
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 29, 2012, 14:15:26 »

Bo to chyba było przedwczoraj ... zona mnie zawołała żebym zobaczył pękające akwarium  http://fakty.tvn24.pl/poplyneli,296744.html .

pozdrawiam
asmi
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Grudzień 29, 2012, 16:36:23 »

Oglądałem to w naszej tv .. chyba w tvn ... i powiedzieli, że przyczyną mogło być to, że jedna z szyb była szybą zewnętrzną i na nią działały temperatury ... od ujemnych do dodatnich. Szyba musiała sporo się napracować, aż chyba po 2 latach istnienia akwarium nie wytrzymała.
Kurde, ale mimo wszystko...z jakiegoś powodu ta szyba miała 15cm grubości i chyba ktoś projektując taki zbiornik i wiedząc, że jedna z szyb będzie szybą zewnętrzną, wziął pod uwagę wahania temperatur.
Inna sprawa to rodzaj pęknięcia - wygląda to tak jakby szyba została wręcz rozerwana.
Może jakaś wada konstrukcyjna, albo po prostu mechaniczne uszkodzenie.
Jakoś nie bardzo mogę uwierzyć w różnice temperatur jako powód takiej awarii.

Wiesz może ono już dawno pękało - takie mikro pęknięcia być może juz podczas montażu, a że dopiero teraz nastąpiła katastrofa...
A tak przy okazji - spać nie możesz ? Cheesy
Bardziej przemawia do mnie jakiś błąd podczas montażu które teraz się niestety odezwał.

Co do spania, to na urlopie jestem. Obijam się do późna w nocy Wink

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: