|
BeStol
|
 |
« : Kwiecień 26, 2009, 00:35:21 » |
|
Witam serdecznie. Mam ostatnio wiele problemów w akwarium i przyznam szczerze, że nie wiem, w jakim wątku prosić o pomoc. Pytania umieściłam tutaj, ponieważ problem dotyczy mojego akwarium, pytania chciałam dołączyć do wcześniejszego wątku z moim akwarium, ale nie potrafię tego wątku znaleźć na forum. Jeśli administrator uzna, że nie tu powinnam tu pisać, proszę o przeniesienie mojego pytania do odpowiedniej kategorii. Parę miesięcy temu zrobiłam restart akwarium ze zmianą podłoża. O pytania dotyczące roślin prosiłam w innym dziale i dziękuję za pomoc. Mam jednak inny problem. górną część podłoża akwarium wysypałam aquasubstratem. Mój problem polega na tym, że potwornie pyli on,mimo, iż restart był przeprowadzony długi czas temu. Cały czas osiada na roślinach i ścianach akwarium. Każdy ruch ryby dennej powoduje atak pyłu. Ze względu na fakt iż przestały mi działać deszczownie zdecydowałam się dziś na czyszczenie filtrów (dwa filtry zewnętrzne tetra). Po otwarciu filtrów zobaczyłam błoto. W dosłownym tego słowa znaczeniu, gęste błoto. Wiem, że forumowicze odradzają i więc zakazują wylewanie wody z filtrów, ale czułam, że muszę to zrobić. Wylałam całą z nich błotnistą wodę i przepłukałam. Po załączeniu filtry zaczęły działać. Ponadto jak co tydzień wymieniłam dziś ok 100litrów wody. Nie dodałam bakterii ponieważ w ulotce dotyczącej użycia odradzają wlewania ich doi akwarium z rybami. Widzę że od dłuższego czasu moje ryby muszą się bardzo męczyć, pył z aquasubstratu osadza się wszędzie, na roślinach, ścianach akwarium, korzeniach. Ponadto mam ponowny problem z kiryskami, znowu mam w akwarium maleńkie ok 4-5 milimetrowe rybki, jest ich bardzo dużo. Obawiam się, że przestaję sobie radzić ze swoim zbiornikiem. Bardzo, ale to bardzo proszę o pomoc. Akwarium 375 litrów Skład: - 5 bocji wspaniałych - 10 żałobniczek - ok 50 neonów - 2 gurami - samce (samice padły o czym pisałąm w innym wątku, sprzedawcy w sklepach w Bydgoszczy i Gdańsku stwierdzili, że nie mogą mnie zapewnić, że zakupione rybki będą samicami gdyż są zbyt młode, dlatego nie zdecydowałam się na zakup samic) - 2 zbrojniki niebieskie - 6 otosków - i plaga kirysków (niekontrolowana, mam ogromny problem ze zwiększającą się ilością kirysków panda. wiem, że pisano mi, że to wdzięczne rybki i ja to wiem i rozumiem. pisaliście mi wcześniej, że można je sprzedać, też to rozumiem. Ale nie wyobrażam sobie wyławiania ich z mojego akwarium. Aktualnie jest ono gęsto obrośnięte roślinnością. Zapyloną oczywiście ciągle tym pyłem z aquasubsrtatu. Nie wiem jakim cudem te rybki w tych warunkach - złych - się u mnie rozmnażają i pewnie cieszę się z tego, ale to też dla mnie problem, bo jestem przekonana, że te maluchy się męczą w tym pyle mojego akwarium). Raz jeszcze bardzo proszę o pomoc. Czy powinnam zrobić kolejny restart by pozbyć się aquasubstratu? Jeśli ktoś odczyta tą wiadomość do jutra, proszę niech doradzi mi, czy powinnam mimo wszystko wlać do akwarium bakterie? Bardzo proszę o pomoc, myślę że moje ryby się męczą. Nie bardzo wiem, gdzie wątek umieścić przenoszę do pogaduszek. W kżdym bądz razie nie nadaje się na osony wątek w "naszych akwariach". Ps. Bestol, Twoj wątek jest pod tym linkiem: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=16522.0
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2009, 07:59:42 wysłane przez Grajewiak »
|
|
375 litrów
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 26, 2009, 08:27:38 » |
|
Rozumiem, że problem dotyczy podłoża AquaSubstarate (lub Aquasbustrate II) firmy Aqua-Art... Otóż mam to podłoże i faktycznie jak ruszę wodą tuz przy dnie to pyli, ale delikatnie i pyl niemalże od razu osiada - jednak z Twojego opisu wynika, że pył wędruje przez cały zbiornik i dostaje się do filtrów. U mnie nie ma żadnych ryb dennych - oddałem do sklepu bo mi kirysy wykopywały i tak niewielkie ilości glosi. Zapytam więc czy Twoje filtry pracują na maksymalnej wydajności? Czy (nie daj Boże) płukałaś to podłoże przed włożeniem do zbiornika? Na początek proponowałbym zmniejszyć ruch wody w zbiorniku, tak aby wzbity pył nie poleciał za daleko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 26, 2009, 14:35:28 » |
|
Do tej pory filtry nie pracowały na pełnej wydajności, starałam się ograniczyć ruch powierzchni wody. Niestety przepłukałam aquasubstrat przed dodaniem do zbiornika. Czy to bardzo źle? Grajewiak, dziękuję za pomoc w znalezieniu mojego wątku w dziale Nasze akwaria 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2009, 14:39:02 wysłane przez BeStol »
|
|
375 litrów
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 27, 2009, 13:22:05 » |
|
Niestety ale źle i stąd pył w zbiorniku. Tego podłoża się nie płucze. Teraz pozostaje Ci tylko cierpliwie płukać wkłady co jakiś czas i usuwać pył z roślin. Prędzej czy później pylenie podłoża ustanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 27, 2009, 13:33:01 » |
|
Andrzeju rozumiem że podłoża aqasubstrat się nie płucze, ale możesz mi wyjaśnić jak wg. Ciebie płukanie mogło wpłynąć na to ze teraz podłoże pyli? Bestol a ten aqasubstrat od początku tak Ci pylił?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 27, 2009, 15:05:28 » |
|
Nie wiem jak płukanie wpływa na pylenie tego podłoża - pytanie raczej do producenta. Mogę jedynie zgadywać. EDIT: Napisałem maila do producenta i zadałem mu pytanie w jaki sposób płukanie podłoża wpływa na pylenie w zbiorniku. Mocno mnie to zainteresowało 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2009, 15:10:55 wysłane przez andrzej72 »
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 27, 2009, 20:27:27 » |
|
BeStol, a może jakimś rozwiązaniem było by przysypanie tego Aquasubstratu choćby cienką warstwą żwirku (np. żwirku kwarcowego )? Jeśli masz zarośnięte akwa, nie będzie to łatwe, ale chyba możliwe..?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 27, 2009, 21:28:13 » |
|
Opisz parametry wody  Może pomoże to komuś w rozmnażaniu kirysków panda... a i opis akwa będzie bardziej szczegółowy.  Powodzenia  Będzie dobrze!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 02, 2009, 02:59:19 » |
|
Przy czyszczeniu filtrów nabawiłam się poważnego problemu z raną na palcu - skaleczyłam się o metalową część. Biorę antybiotyk i do tej pory rana nie wygląda dobrze. Ala, aquasubstrat pylił od pierwszego dnia. Cały czas osadza się na roślinach i ścianach akwarium. Rzeczywiście przepłukałam aquasubstrat przed dodaniem do zbiornika przed restartem. Lwica, kolejne dodanie warstwy podłoża i tak będzie związana z restartem. Jeden już przeszłam, kolejnego się bardzo boję. Macieksoko, moje dzisiejsze parametry wody: ph 7,5 kh 5 gh 6 NO2 0 NO3 20 fosfor 0 Jeśli chodzi o opis akwa: 375 litrwów, gatunki i ilość rybek podawałam wcześniej. Moje akwarium to 375 litrów, w tym: - 2 filtry zewnętrzne Tetra EX700 (+ lampa UV - ale aktualnie wyłączona) i EX1200 (w tym 2 deszczownie) - grzałka Tetra 300W - 4 korzenie - 1 wydrążona łupina orzecha kokosowego - 2 rurki drewniane - roślinność żywa - liście katepangu (aktualnie 5) - oświetlenie T5 - 2razy54W (belka wkręcona do pokrywy plastikowej - przeniesiona z pokrywy drewnianej). Rybki nadal nie padają, ale ściany i podłoże nadal "zapylają się". Jak na moje oko, przerybienie rybami dennymi. Ikra na ścianach i roślinach (po kolejnej podmianie wody), nie mam pojęcia jakich ryb ikra. Proszę, pomóżcie mi jak pozbyć się tego pylenia. Nie chcę też większej ilości pand (nie mam żadnych przedmiotów akwarystycznych przeznaczonych do chowu narybku). karmię stałą karmą
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2009, 03:02:10 wysłane przez BeStol »
|
|
375 litrów
|
|
|
Aila
:)
Zainteresowany

:))
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 02, 2009, 06:14:32 » |
|
Tez mam aquasubstat II (nieplukany) i tez mi tak pylil ok 10 dni od zalania. Co osiadlo na roslinach to stracalam i znowu musialam czekac az zmetnienie minie i tak kilka razy az do skutku. Tez bylam przerazona ze to tak dlugo trwa i mialam chec calkiem wywalic albo czyms przysypac. Po ok 2 tyg pozbylam sie pylu z roslin i od tamtej pory juz jest woda krystaliczna. Przy podmianie czasem jak nie dopilnuje strumienia to sie troszke wznosi pyl, ale to juz tylko na moment i nieszkodliwie. Pozniej czasami jeszcze cos tam trafialo mi sie "dlubac" w podlozu przy poprawianiu roslin czy korzeni (by uzyskac lepszy efekt). Owszem znowu wznosilo sie odrobinke pylu lecz tylko na wys ok 2 do 5 cm i dosyc szybko opadal. Z tego co wiem to owszem kiryski troche kopia w podlozu ale to chyba bedzie taki sam efekt jak przy moim "dlubaniu", natomast nie wiem jak to jest przy zbrojnikach - o otoski raczej bym sie nie martwila bo sa malutkie i nie maja az tyle sily. Jednak jestem w tej szczesliwej sytuacji ze nie mam ryb dennych - plywa w nim tylko bojek i jest sporawo swiderkow. Mam nadzieje ze jak bedziesz cierpliwa to wszystko sie unormuje - zycze powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 02, 2009, 07:21:13 » |
|
Napisałem do firmy z zapytaniem o aquasubstat, dlaczego tak pyli, chciałem się dowiedzieć, co oni na to odpowiedzą. Nie otrzymałem do tej pory żadnej odpowiedzi. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 02, 2009, 18:41:31 » |
|
Serdecznie dziękuję Wam za zainteresowanie moim problemem  Aila, u mnie to już nie dni, ale miesiące. Rzeczywiście mam na tem moment sporo dennych rybek. Mam wrażenie że troszkę się poprawiło po generalnym czyszczeniu filtrów (tak jak pisałam wcześniej, wbrew temu co wiem i czego robić nie powinnam, wylałam z nich całą wodę i dokładnie je przepłukałam - musiałam to zrobić bo były pełne "błota"). Mimo, iż raz w tygodniu wymieniam część wody, rośliny i ściany akwarium cały czas pokrywają się pyłem. Ailia, staram się być cierpliwa, ale u mnie strasznie długo już to trwa  . Andrzej72 i Muchomorek, bardzo się cieszę, że skontaktowaliście się z producentem i serdecznie za to dziękuję. Mam ogromną prośbę, dajcie proszę znać, jeśli producent odpowie na Wasze pytania. W przypadku, gdy podłoże nadal będzie pylić będę zmuszona do przeprowadzenia kolejnego restartu, jednak tym razem będzie to o tyle trudne, że nie mam gdzie na ten czas przeprowadzić rybek (poprzednim razem miałam dużo szczęścia ponieważ swój nowo zakupiony zbiornik użyczył mi znajomy, niestety aktualnie już go zagospodarował i pływają już w nim jego rybki).
|
|
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 03, 2009, 09:56:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 03, 2009, 10:13:07 » |
|
Ja też mam to podłoże, ale nie mam z nim problemów. Ja bym Ci polecił kupić se troszkę piaseczku i przysypać to podłoże. Powinno zadziałać. Restartu nie musisz robić, aby nałożyć warstwę piasku. Wystarczy, że wyłowisz na chwilę rybki do innego akwa, żeby piasek ich nie zasypał. Ja też w ten sposób nałożyłem warstwę piasku w akwa (dla lepszego wyglądu).  Możliwe, że woda trochę zmętnieje, ale to nie zaszkodzi rybom (moje pływają w tej trochę mętnej wodzie i nic im nie jest).
|
|
|
|
|
|
Moje akwaria: 50l Obsada: 1 Samiec Bojownika 1 Anentome Helena 3 Samice Bojownika 3 Krewetki Amano 12 Neonków Innesa 2 Ramirezy
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 03, 2009, 10:22:03 » |
|
Ja też mam to podłoże, ale nie mam z nim problemów. Ja bym Ci polecił kupić se troszkę piaseczku i przysypać to podłoże. Powinno zadziałać. Restartu nie musisz robić, aby nałożyć warstwę piasku. Wystarczy, że wyłowisz na chwilę rybki do innego akwa, żeby piasek ich nie zasypał. Ja też w ten sposób nałożyłem warstwę piasku w akwa (dla lepszego wyglądu).  Możliwe, że woda trochę zmętnieje, ale to nie zaszkodzi rybom (moje pływają w tej trochę mętnej wodzie i nic im nie jest). Nie wiem czy to cos da, pyl z substatu jest bardzo lekki a piasek ciezki wiec osiadzie nizej a pyl dalej zostanie. Chyba ze na max odlac wode filtrem (przed wyjac rybki na chwile), przysypac duza iloscia piasku lub zwiru i z powrotem wlac ta sama wode
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|