Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki biotop?  (Przeczytany 2892 razy)
Jojtek
Zainteresowany
**

« : Luty 05, 2011, 20:36:07 »

Witam, za niedługo będę chciał utworzyć nowe akwarium. Akwarium bezie miało 112-200l i mam pytanie jaki biotop by się nadawał do takiego akwarium?
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2011, 20:40:33 »

A może by to bardziej sprecyzować ( więcej danych o akwa, doświadczenie w tym hobby, czego szukasz w akwarystyce  (zachowanie ryb, piękny wygląd, rośliny itp.) I może jakie ryby ( i inne wodne stworzonka ) i roślinki przyciągają twoją uwagę?
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2011, 20:42:28 wysłane przez Kubik118 » Zapisane
lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 18, 2011, 18:43:33 »

podpinam, 112 l profilowane ostro przerybione ale nikt nie chce (molinezje, wielki glonojad, neonki parka skalarów) chciałbym któreś z tych rybek zostawić. Mam problem ze ślimakami, szczególnie na roślinkach, jak usunąć je z akwarium. Myślałem żeby parkę skalarów zostawić glonojada i neonki, wywalić żwir i zrobić ala malawi z cienką warstwą piasku na kożyść skalarów. Jaki biotop polecacie. Neonki mogę przenieść ewentualnie do innego akwa.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2011, 18:45:33 wysłane przez lajtowygosc » Zapisane
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 18, 2011, 18:58:25 »

Lajtowygosc z ryb które posiadasz zostaw co najwyżej neony.
Skalary są dużo za duże na Twój baniak. Glonojad ja sam zauważyłeś gigant więc siłą rzeczy również odpada.
Co to za molinezje?
Biotop możesz zrobić np BW, Tanga, Azja, Ameryka, Australia na malawi za mały baniak moim zdaniem.
Pamiętaj, że biotop to nie tylko ryby.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2011, 19:01:08 wysłane przez emperor » Zapisane

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 18, 2011, 19:18:29 »

A na ślimaki kup sobie inne ślimaki -Helenki zjadzą te pierwsze
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2011, 19:21:42 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
lajtowygosc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 18, 2011, 20:20:46 »

molinezje ostrouste, Poecilia sphenops postaram się jak najszybciej rozdać rybki napisze co zostało i mam nadzieję że coś wymyślimy jutro kupię tego ślimaka.  Skalarki tak chyba źle nie miały doczekałem się potomstwa niestety nie udało się odchować.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2011, 20:24:58 wysłane przez lajtowygosc » Zapisane
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 18, 2011, 22:33:23 »

Nawet jeśli doczekałeś się potomstwa nie znaczy to, że miały życie jak w Madrycie. Ja (czego się bardzo wstydzę i trudno mi z tym żyć Embarrassed) rozmnożyłem wieki temu skalary w 80l i czy miały się dobrze to bym dyskutował  Undecided

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: