Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: akwarium przecieka  (Przeczytany 3719 razy)
piotrek19
Zainteresowany
**

« : Styczeń 24, 2008, 21:09:20 »

Witam od niedawna mam używane małe akwarium, które kupiłem u kolegi (używał go ok. 1 rok,) zauważyłem wokół niego małe kałuże wody i kiedy je tylko widze wycieram je chusteczką. Czy mozna to naprawić, jest to niebespieczne?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2008, 14:36:19 wysłane przez Seboos » Zapisane

akwarium 60l
   -9 gupikówi
   -2 mieczyki (małe)
   -5 neonków innesa
   -1 zbroinik niebieski
   -bojownik syjamski
   -2 skalary(małe)
Sebastian297
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 24, 2008, 21:21:59 »

znajdz szczelinę i załataj ją silikonem Albo czymś i prosze o dokładne dane twojego akwarium  proszę dostosuj sie do regulaminu
 Wściekły
 papa

Akwarium 30 l
4 gupiki
4 kiryski
4 neonki innesa
4 neonki czarne
piotrek19
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 24, 2008, 21:29:15 »

akwarium ma 30 l nie wiem dokładnie gdzie jest szczelina ale to akwa jest bardzo ciężkie
 Cry

akwarium 60l
   -9 gupikówi
   -2 mieczyki (małe)
   -5 neonków innesa
   -1 zbroinik niebieski
   -bojownik syjamski
   -2 skalary(małe)
seba75
Gość
« Odpowiedz #3 : Styczeń 24, 2008, 21:40:46 »

nie podnos akwarium, gdzie cieknie ?
Sebastian297
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 24, 2008, 21:43:50 »

ja wiem jakie 30 litrowe akwarium jest ciężkie bo też mam 30 litrowe.niestety będziesz musiał wylać wodę a ryby gdzieś dać.

Bedziesz musiał znowu nalać samom wodę i poczekać trochę i obejrzeć gdzie to przecieka

życzę  powodzenia   papa

Akwarium 30 l
4 gupiki
4 kiryski
4 neonki innesa
4 neonki czarne
piotrek19
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 25, 2008, 11:59:58 »

A czym mam to zalepić?

akwarium 60l
   -9 gupikówi
   -2 mieczyki (małe)
   -5 neonków innesa
   -1 zbroinik niebieski
   -bojownik syjamski
   -2 skalary(małe)
piotrek19
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 25, 2008, 12:01:15 »

silikonem akwarystycznym?, czy wystarczy taśma klejąca?

akwarium 60l
   -9 gupikówi
   -2 mieczyki (małe)
   -5 neonków innesa
   -1 zbroinik niebieski
   -bojownik syjamski
   -2 skalary(małe)
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 25, 2008, 12:06:12 »

silikonem akwarystycznym?
Tylko
wystarczy taśma klejąca?

dobre  Good ! Grin

glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 25, 2008, 15:12:20 »

nie smiejcie sie z kolegi Wink poprostu sylikonem...

Trulek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Styczeń 25, 2008, 19:41:41 »

Złośliwcy  Grin
ja wiem jakie 30 litrowe akwarium jest ciężkie bo też mam 30 litrowe.niestety będziesz musiał wylać wodę a ryby gdzieś dać.
Bedziesz musiał znowu nalać samom wodę i poczekać trochę i obejrzeć gdzie to przecieka
Więc tak jak powiedział Sebastian297 woda i rybki i wszystko co było w akwa aut  Grin
Dalej:
1 Wysuszyć wyczyścić dobrze akwa + odtłuścić rogi wewnęrzne
2 Kupić tubę silikonu akwarystycznego najlepiej w jakimś markecie budowlanym + pistolet do silikonu kolor transparentny lub czarny
3 Uciąć końcówkę tuby pod kątem 45 stopni tak by uzyskać otwór ok 8 mm
4 nanieść równomiernie jednym ciągiem silikon na wszystkich wewnętrznych rogach
5 UWAGA dla zaawansowanych -  można wygładzić uzyskaną powierzchnię mydłem lub palcem zabezpieczonym wodą  z
mydłem 
6 po wyschnięciu żyletką usunąć resztki rozmazanego silikonu z szyb Wink
7 po czasie zalecanym przez producenta silikonu (najczęściej 24 godziny) przygotować podkład: Folia, cerata lub płytki na to papier,  ustawić akwa na podkładzie i zalać najpierw  1/3 nast po jakimś czasie 2/3 i po kolejnym czasie całość wodą. Jak od razu nie zacznie się lać zostawić najlepiej na co najmniej 12 godzin np na noc Wink
Jak będzie sucho wylać wodę dobrze wypłukać akwa i przystąpić do dojrzewania zbiornika Wink
Przy czarnym silikonie dobrze widać wszelkie pęcherze powietrza w postaci jaśniejszych miejsc na spoinie, woda sobie przez nie popłynie Sad

agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Styczeń 25, 2008, 20:01:22 »

6 po wyschnięciu żyletką usunąć resztki rozmazanego silikonu z szyb
Zeby ci się nie rozmazał za bardzo na boki warto przykleić 2-3 mm od narożników akwarium papierową taśmę malarską, a po nałożeniu silikonu i wygładzeniu wystarczy ją delikatnie zerwać i w ten sposób będzie estetycznie i  dokładnie. papa
seba75
Gość
« Odpowiedz #11 : Styczeń 25, 2008, 20:16:52 »

dodam tylko ze najlepiej tasme sciagac w pzeciwnym kierunku do sylikonu, uniknie sie szarpniecia spoiny
Trulek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Styczeń 25, 2008, 20:27:12 »

6 po wyschnięciu żyletką usunąć resztki rozmazanego silikonu z szyb
Zeby ci się nie rozmazał za bardzo na boki warto przykleić 2-3 mm od narożników akwarium papierową taśmę malarską, a po nałożeniu silikonu i wygładzeniu wystarczy ją delikatnie zerwać i w ten sposób będzie estetycznie i  dokładnie. papa
2 - 3 mm bok trójąta  równoramiennego może być mało minimum równy grubości szyby.
Z tą taśmą to dobry pomysł ale lepiej dać ją 2 - 3 milimetry od spodziewanej spoiny i zdejmować jak silikon wyschnie   Cool
Powodzenia  Afro
seba75
Gość
« Odpowiedz #13 : Styczeń 25, 2008, 20:57:44 »

Z tą taśmą to dobry pomysł ale lepiej dać ją 2 - 3 milimetry od spodziewanej spoiny i zdejmować jak silikon wyschnie   Cool
Powodzenia  Afro

z ta tasma sie nie zgodze ani z odlegloscia od spoiny ani z wyschnieciem sylikonu  Wink

1. Zakladamy gr. spoiny np : 5 mm, przyklejamy tasme dokladnie 2 - 3 mm ( od wew. rogu akwa ) po obu stronach. Nakladamy sylikon po czym usuwamy nadmiar palcem, moze byc namydlonym, sciagamy go tak aby jak najmniejsza warstwa zostala na krawedzi tasmy ( trzeba uwazac przy wyciskaniu zeby nie na puscic za duzo )

2. zaraz po nalozeniu sciagamy delikatnie tasme jak pisalem wyzej ( gdy sie ja zostawi do wyschniecia sylikonu to albo wyrwie sie ja z czescia sylikonu ktora jest na tasmie - wtedy nie wyglada to estetycznie albo trzeba przycinac nozem co w rogu akwa jest nie wygodne )
agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Styczeń 25, 2008, 21:21:22 »

2. zaraz po nalozeniu sciagamy delikatnie tasme jak pisalem wyzej ( gdy sie ja zostawi do wyschniecia sylikonu to albo wyrwie sie ja z czescia sylikonu ktora jest na tasmie - wtedy nie wyglada to estetycznie albo trzeba przycinac nozem co w rogu akwa jest nie wygodne ) ---------właśnie tak---chwilkę po nałożeniu silikonu.   2 - 3 mm bok trójąta  równoramiennego może być mało minimum równy grubości szyby.
---2-3 mm podałem orientacyjnie-daj spokój z tą geometrią. Prawdę mówiąc, jak zrobi - tak zrobi-ważne, żeby nie ciekło papa               
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2008, 21:24:32 wysłane przez agrest » Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: